Femke Halsema sterkste in debat Pauw & Witteman

03/03/2010 07:00

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

De debatdeskundigen van het Nederlands Debat Instituut zijn van mening dat Femke Halsema het beste resultaat heeft gehaald tijdens het laatste lijsttrekkersdebat bij Pauw & Witteman in de Melkweg . Zij bleek vooral tijdens het thema integratie het meeste in staat regie te nemen en het debat naar de inhoud te sturen. De strategie van Wouter Bos, die in voorgaande debatten goed werkte, was gisteren minder effectief. Het debatinstituut is kritisch over het gebruikte debatconcept.

GroenLinks- voorvrouw Halsema nam vooral initiatief bij het Integratiethema. Dit was het enige debat waarbij de kijker een duidelijk meningsverschil voorgeschoteld kreeg. Dit is de essentie van een goed verkiezingsdebat. Femke Halsema ontsteeg het niveau van politiek touwtrekken en benoemde de oplossingen volgens GroenLinks. Zij slaagde erin om haar boodschap duidelijk te maken met heldere voorbeelden. Zoals in haar antwoord op de vraag "wat is uw positie ten aanzien van gescheiden zwemmen"? Hier was haar antwoord: "als zwemmen bijdraagt aan het emancipatieproces van vrouwen ben ik ervoor. Nederland is een land van water dus: hup zwemmen".

De eerder zo succesvolle strategie van Wouter Bos om zich als beschouwende partij boven het debat te plaatsen werkte gisteravond niet. Vooral bij het thema leiderschap werd Bos in de verdediging gedrukt en was hij zelf onderdeel van het debat als voorbeeld van een falend leiderschap. Bijvoorbeeld toen Femke Halsema hem beschuldigde van het laten vallen van het kabinet om electorale redenen: "dit kabinet was niet gevallen als er geen gemeenteraadsverkiezingen waren geweest".

Het debatinstituut ziet dat programmamakers telkens worstelen met het bedenken van een goed concept voor een televisiedebat. Ook bij de opzet van gisteravond plaatst het debatinstituut kritische kanttekeningen. Ten eerste miste de kijker ook bij dit laatste lijsttrekkersdebat een duidelijk meningsverschil tussen de verschillende partijen. Dit kwam door de keuze voor algemene thema's zoals integratie en leiderschap in plaats van heldere en controversiële stellingen. Daarnaast dienen gespreksleiders een duidelijkere en sturende rol te hebben om te voorkomen dat we luisteren naar ingestudeerde oneliners van de politici. Een zeldzaam voorbeeld waarin dit wel gebeurde was toen Jeroen Pauw Agnes Kant probeerde te dwingen tot een uitspraak of de handhaving van de AOW leeftijd van 65 jaar een breekpunt is voor de SP. Dit had veel vaker moeten gebeuren tijdens het debat.