Gemeente Oirschot

Boete bij verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar

Vorig jaar heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) samen met de politie volop gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol. In totaal zijn 300 verkenningen uitgevoerd om te bekijken wanneer en waar jeugd onder 16 jaar op stap gaat en zijn in totaal 357 leeftijdsinspecties uitgevoerd. Dat zijn er ruim 250 meer dan in het jaar daarvoor. Er is gecontroleerd bij cafés, discotheken, supermarkten, slijterijen, sportkantines, cafetariaâs en tijdens evenementen. Het beeld is dat meer maatregelen genomen worden om verkoop van alcohol aan jeugd onder de 16 te voorkomen, maar dat in de praktijk aan de kassa of bar toch nog te vaak gewoon tegen de eigen procedures in verkocht wordt. Ook in 2010 zullen weer volop leeftijdsinspecties plaatsvinden.

Controles âGeflest!â

De VWA controleert op het verstrekken van zwakalcoholische drank aan jeugd onder 16 jaar en zwaaralcoholische drank aan jongeren onder de 18. Daarvoor zet de VWA een flink aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar in. De leeftijdsinspecties worden deels in een herkenbaar tenue en deels in burger uitgevoerd. Er zijn in 2009 totaal 29 boetes en 3 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld voor het verstrekken van alcohol aan jongeren. De boete bij een eerste overtreding in kleine zaken bedraagt 900 euro, bij de tweede overtreding 1800 euro en de derde overtreding 3600 euro. Bij grotere zaken is de boete de eerste keer meteen al 1800 euro. De meeste boetes vielen in de horeca: 21 boetes en 3 waarschuwingen. Daarbij was het voor vier zaken niet de eerste keer. Na drie overtredingen kan de gemeente de drank- en horecavergunning van de horecazaak intrekken. Dit is tot nu toe nog niet voorgekomen. In 2009 zijn ook twee supermarkten beboet.

Â

'Laat je niet flessen!â

De leeftijdsinspecties zijn onderdeel van het regionale alcoholmatigingsproject âLaat je niet flessen!â dat sinds 2006 loopt. Doel is om het drankgebruik onder jongeren tot 24 jaar terug te dringen: in ieder geval geen alcohol onder 16 jaar en daarna niet overmatig. Naast handhaving wordt ook aandacht besteed aan voorlichting en preventief beleid en regelgeving.Â

Informatie
Voor meer informatie over het project âLaat je niet flessen!â kunt u contact opnemen met Maartje Stokkermans, telefoonnummer (040) 25 94 535, e-mailadres: m.stokkermans@sre.nl. Of kijk op: www.ljnf.nl.