Gemeente Oirschot

Fladder-iep geplant op perceel bij Mortelsgraaf

Cadeau van landschapsambassadeurs

Â

Vorige week donderdag plantte wethouder Jan Kerkhof een fladder-iep op een perceel gelegen aan de Mortelsgraaf/Liempdsedijk. De gemeente Oirschot kreeg deze boom vorig jaar cadeau bij de installatie van de landschapsambassadeurs.

Â

De gemeente heeft in juli 2009 in samenwerking met de werkgroep Natuur en Landschap, IVN-Oirschot, Brabants Landschap en provincie Noord-Brabant een actieplan voor biodiversiteit opgesteld. In het plan staan concrete acties om de biodiversiteit in Oirschot te bevorderen, zoals het inzaaien van percelen met bloemrijke graanmengsels, het plaatsen van nestkasten en het gebruik van meer streekeigen plantmateriaal in toekomstige projecten.

Â

Landschapsambassadeurs

De landschapsambassadeurs stimuleren en initiëren landschapsprojecten in Kempenland. Ook streven zij ernaar landschapsdoelen meer te integreren in lopende (reconstructie)projecten. Bij hun installatie op 19 juli 2009 schonken de landschapsambassadeurs alle gemeentes in Kempenland een fladder-iep. De landschapsambassadeurs zijn een initiatief van de Brabantse Milieu Federatie en Streekhuis Kempenland.

Â

Fladder-iep

De fladder-iep komt steeds minder voor. Met het planten van deze boom draagt de gemeente Oirschot bij aan de biodiversiteit in Kempenland. Naast het feit dat de fladder-iep karakteristiek is voor de Kempen, is de boom ook niet gevoelig voor de iepenziekte. Hiermee staat de boom symbool voor duurzaamheid en de toekomst.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland

Het planten van de fladder-iep maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van de provincie. In deze regio zijn zij verenigd in het Streekhuis Kempenland.