Provincie Friesland


---


---

PERSBERICHT

Nummer: 056/TL
Datum: 2 maart 2010
.

"De Tobbedanser"
Multidisciplinaire veerbootoefening op de Waddenzee

Onder de projectnaam "de Tobbedanser" oefenden Hulpverleningsdienst Fryslân, Rederij Doeksen, de KNRM, Kustwacht, het KLPD te water, Rijkswaterstaat, SAR en diverse overheden vandaag een veerbootramp in de Blauwe Slenk op de Waddenzee.

Tijdens de oefening, waarbij een brand aan boord van veerboot 'De Vlieland' door de Bedrijfshulpverlening aan boord niet afdoende kon worden bestreden, werd hulp vanaf de vaste wal ingeroepen. Bijstand werd gevraagd van brandweer en een ambulanceteam. Nadat deze aan boord waren deed blijken dat het niet verantwoord was de passagiers aan boord te houden, waarna de kapitein van de veerboot besloot passagiers te laten evacueren.

De ongedeerde evacués, afkomstig van de Zeevaartschool Willem Barentsz (Terschelling), de RSG Harlingen, afdeling sport, dienstverlening en veiligheid (SDV) verlieten de veerboot via een glijgoot. Vervolgens werden zij door de KNRM naar de vaste wal in Harlingen gebracht, waar zij voor triage werden opgevangen in de veerbootterminal van Rederij Doeksen. De gewonde passagiers (geënsceneerd door LOTUS) werden aan boord behandeld en aansluitend eveneens vervoerd naar Harlingen. Een slachtoffer moest per SAR-helikopter worden afgevoerd.

Het algemeen oefendoel was het vergroten en op peil houden van vaardigheden en het beoefenen van nieuwe taken in het multidisciplinair bestrijden van een incident met een veerboot op de Waddenzee. Daarnaast waren voor alle bij de oefening betrokken instanties een aantal operationele doelstellingen vastgesteld.

De oefening vloeit voort uit het Incident Bestrijdingsplan voor de Veerdiensten dat onderdeel uitmaakt van het Coördinatieplan Rampenbestrijding Waddenzee (CRW). Het CRW wordt in de loop van 2010 vervangen door een Incident Bestrijdingsplan voor de Waddenzee (IBP-W).
In de komende weken zal een uitgebreide evaluatie van de veerbootoefening plaatsvinden. Het evaluatierapport is t.z.t. te downloaden via de websites van Hulpverleningsdienst Fryslân (www.hvdfryslan.nl) en provincie Fryslân (www.fryslan.nl).


---- --