Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT
Woensdag 3 maart 2010
Ronald Plasterk sluit WieVolgt?

Vandaag legt Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum te Den Haag, rozen op de drie laatste graven van de 100 schrijvers die bepalend zijn geweest voor onze literatuur. De honderdste roos is voor Jacob Cats. Meinderts wordt bij deze rooslegging bijgestaan door oud-minister Ronald Plasterk.

Voorafgaand aan de opening van Het Pantheon. 100 schrijvers - 1000 jaar literatuur bezoekt Meinderts in 30 dagen 100 schrijversgraven. Als eerbetoon aan de grootheden van de literatuur van de Lage Landen legt hij een witte roos op hun graven. De drie laatste rozen worden woensdag 3 maart in Den Haag gelegd. Ze zijn voor Spinoza, Constantijn Huygens en Jacob Cats. Meinderts' reis voerde hem eerder door Nederland en België, maar ook naar verre oorden als Jeruzalem (Jacob Israël de Haan), Bergen Belsen (Anne Frank), Ghana (Willem Godschalck van Focquenbroch) en Greystones (Marten Toonder). Twitteraars en bezoekers van de website www.wievolgt.com kunnen de literaire pelgrimage op de voet volgen.

Naast het leggen van een witte roos op het graf of gedenkteken staat Meinderts stil bij het werk, leven en sterven van de schrijvers. Ook wordt een fragment uit het werk van de betreffende schrijver of dichter voorgelezen.

Oud-minister Ronald Plasterk, die Het Pantheon op 4 maart zou hebben geopend, zal aanwezig zijn bij de rooslegging voor Cats, die om 16 uur in de Klooster Kerk te Den Haag geëerd wordt. Hij draagt daarbij voor uit het werk van de schrijver. Als honderdste voorlezer sluit hij hiermee een bijzondere pelgrimage af.
---



Ingezonden persbericht