Ingezonden persbericht


*** PERSBERICHT ***

Datum: 03-03-2010

Goed bewaard geheim in Swaziland nu in Nederland

100% pure marula-olie: voedzaam en herstellend voor de (probleem)huid

In de Afrikaanse natuur groeit de marulaboom, de koning onder de Afrikaanse bomen vanwege de voedzame, cosmetische en medicinale eigenschappen. Uit de pitten van de vruchten wordt al eeuwenlang met de hand olie geperst. Deze biologische, zuivere marula-olie voedt, verzacht en/of herstelt de droge, gevoelige, geïrriteerde en/of oudere (probleem)huid. De olie wordt gewonnen en gedistribueerd door Swazi Indigenous Products (SIP) onder de naam "Swazi Secrets". SIP is een vrouwencoöperatie in Swaziland. Ruim 2600 vrouwen verdienen er een reëel inkomen. Ze verzamelen de vruchten in de natuur, drogen de pitten van de vruchten en kraken de zaden in de pitten (sinds kort met een notenkraker). Hiervoor krijgen ze een eerlijke prijs.

De pitten gaan vervolgens naar een kleine fabriek waar de olie uit de zaden van de pitten wordt geperst en er tevens verschillende producten van worden gemaakt zoals zeep, lippenbalsem en scrub. De olie is echter het meest effectief zonder enige toevoeging en wordt ook puur verkocht. Het hele proces wordt streng gecontroleerd door de World Fair Trade Organization (WFTO). VitaCosmos is de importeur in Nederland.

Marulaboom
Niet alleen de pitten in de vruchten hebben een effectieve werking. Ook het vruchtvlees is gezond en zit bordenvol vitaminen (vier keer meer vitamine C dan een sinasappel). De vruchten worden door zowel mensen als dieren gegeten. Vooral olifanten zijn er dol op. Daarom wordt de marulaboom ook wel olifantenboom genoemd. Van het vruchtvlees wordt tevens jam, gelei en vruchtensap gemaakt. Verder worden de schors en de wortels gebruikt voor medicijnen tegen onder andere insectenbeten, lever- en spijsverterings-problemen, reuma en koorts. In Swaziland groeien 2 miljoen marulabomen. Slechts 1% van de bomen die in de natuur groeit, wordt gebruikt door SIP. Er blijft dus voldoende over voor de plaatselijke bevolking waarvoor de bomen ook een bron van gezonde voeding, lichaamsverzorging en medicijnen zijn. Daarnaast worden de bomen nu ook aangeplant in de natuur om in de groeiende vraag te kunnen blijven voorzien.

Marula-olie
De olie wordt al eeuwenlang gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden, huidproblemen, insectenbeten, kleine wondjes en de bereiding van voedsel. Uit de zaden van de vruchten wordt met de hand olie koudgeperst. De olie heeft anti-aging, hydraterende, verzachtende, voedende, beschermende en herstellende eigenschappen voor de huid. De olie is van nature rijk aan meervoudig onverzadigde omega 6 vetzuren, anti-oxidanten en vitamine E. De olie kan door iedereen worden gebruikt maar mensen met een oudere, gevoelige huid en/of probleemhuid en baby's (ook bij luieruitslag) hebben het meeste baat bij de olie. Bij zonnebrand, huidallergieën, eczeem, reuma, rosacea, huidstriemen, littekens, ouderdomsvlekken, insectenbeten, klein wondjes en andere huidirritaties verzacht, verbetert en/of heelt de olie de huid. De olie kan ook veilig rondom de ogen worden gebruikt. De olie is reukloos, trekt snel in de huid en voelt prettig aan. Door toevoeging van enkele druppels etherische olie kunnen er een geurtje en extra eigenschappen aan worden toegevoegd. Marula-olie oxideert niet, is erg stabiel (ook bij hogere temperaturen) en heeft als een van de weinige producten in Swaziland een biologisch keurmerk. De olie kan tevens inwendig worden gebruikt. Het is een gezonde kookolie en smaakvol in dressings. Gezien de prijs (EUR 59,50 per ½ liter) wordt dat echter niet veel gedaan. De olie is vergelijkbaar met de nog duurdere arganolie uit Marokko. De altijd jaarlijkse rijke oogst van vruchten per boom, tenminste 500 kg per marulaboom (ter vergelijking circa 30 kg per arganboom) en het groot aantal bomen in Swaziland (circa 2 miljoen) houdt de prijs enigszins in de hand. Er zijn al flesjes te koop van EUR 9,90 voor 50 ml en er is weinig nodig voor een behandeling.

Strijd tegen armoede
De toenemende vraag van marula-olie en de coöperatieconstructie geven de plattelandsvrouwen van Swaziland en hun familie een goede kans op een betere toekomst. SIP heeft een kleine fabriek met laboratorium in Mpaka op het platteland van Swaziland, is lid van de World Fair Trade Organization (WFTO) en is een geaccrediteerde Fair Trade organisatie. De vrouwen worden begeleid en opgeleid door de WFTO en gecertificeerd. De meeste vrouwen verzamelen, drogen en kraken de pitten. Het persen van de zaden in de pitten, het vullen van de flesjes en het maken van cosmetische producten zoals scrub en zeep wordt eveneens door vrouwen gedaan in de fabriek. De olie wordt in het laboratorium getest om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Het kopen van de olie is niet alleen effectief voor de (probleem)huid. De inheemse bevolking van Swaziland bouwt tevens aan een toekomst. En dat doet goed!

Meer informatie
Webwinkel Feels Good (www.demarktplaatsvoorgoededoelen.nl), www.vitacosmos.nl (importeur), www.swazisecrets.com (producent).Marula-olie wordt ook in andere Afrikaanse landen gemaakt zoals Namibië. Hiervan is een video gemaakt. Kijk ophttp://www.vitacosmos.nl/content/nl/Swazisecrets-impressies.html?XTCsid=4efcp0ib1t9i0sjt7f91hlkbi7