Ingezonden persbericht


|Persbericht                                                               |
|Amsterdam, 3 maart 2010                                                   |
Beleggingsmarkt huurwoningen in 2009 fors gegroeid

'Corporaties kopen minder aan'

"De beleggingsmarkt voor bestaande huurwoningen is het afgelopen jaar met 20% gegroeid. In 2009 is het totale investeringsvolume uitgekomen op EUR 1,1 miljard ten opzichte van een niveau van EUR 900 miljoen in 2008", stelt Eddy Halter, adjunct-directeur bij DTZ Zadelhoff. Na een forse daling van de prijzen aan het begin van 2009, met 10 tot 15% ten opzichte van medio 2008, bleven de prijzen in de tweede helft van 2009 nagenoeg stabiel. Het aanbod was voornamelijk afkomstig van institutionele beleggers. In toenemende mate namen zij genoegen met de lagere prijsniveaus, wat een positief effect had op het aantal transacties.

Aan de verkopende kant hadden institutionele beleggers een marktaandeel van 60%. Corporaties kwamen niet verder dan 20%. Aan de kopende kant waren particuliere beleggers met 70% in de meerderheid. Corporaties hadden ultimo 2009 ook hier een marktaandeel van circa 20%. Het aantal aankopen door corporaties is echter wel kleiner geworden. In 2008 waren corporaties nog voor meer dan 30% aan de kopende kant vertegenwoordigd. De verslechterde financiële situatie binnen deze sector als gevolg van de Vpb- en de Vogelaarheffing, de teruglopende verkoop aan particulieren en het dreigende Europa dossier, waardoor corporatie financiering duurder wordt, is hier vermoedelijk debet aan. De hoge activiteit op huurwoningenmarkt komt onder meer door de behoefte van institutionele beleggers om hun woningportefeuille regelmatig te verversen. Zij verkopen bezit uit de jaren '70 en '80 en beleggen deze gelden in nieuwbouwposities. Bovendien zijn zij relatief overwogen in vastgoed en moesten zij in 2009 hun liquiditeitspositie aanzuiveren.

Bron: DTZ Zadelhoff

Particuliere beleggers kopen juist bestaande huurwoningen aan vanwege de aantrekkelijke prijsniveaus, de lage (leegstand)risico's en het inflatievolgende karakter. Eddy Halter: "Ingewikkelde, moeilijk te begrijpen beleggingsproducten zijn uit, traditionele bakstenen zijn weer in. Vooral eengezinswoningen, gebouwd rond 1980 met huren van EUR 600,- tot EUR 800,- per maand, zijn zeer gewild. Beleggers betalen hiervoor circa 70% van de leegwaarde of 17 tot 18 keer de huur."

De markt en de spelers zijn in 2009 sterk veranderd. De omvang van verkochte complexen neemt af en (potentiële) kopers zijn in toenemende mate kleine, lokaal actieve partijen. Een fijnmazig verkoopnetwerk is daarom van groot belang bij het succesvol aan de man brengen van (huur)woningen als beleggingsproduct. "De lokale ondernemer, een bekende uit de buurt, is dan ineens de verrassende koper van een blokje van 15 huurwoningen", aldus Halter.

De prijzen zijn enigszins uitgebodemd en het aanbod wordt kleiner in zowel kwantitatieve als kwalitatieve zin. Veel institutionele beleggers zijn inmiddels gestopt met het verkopen van bestaand woningbezit. Particuliere beleggers tonen echter nog steeds een duidelijke koopbehoefte. Voor kwalitatief goede objecten kan dit in de loop van 2010 een lichte prijsstijging betekenen.

|

Ingezonden persbericht