Ingezonden persbericht


Flinc geeft kans aan innovatieve ideeen
Vijftig ondernemers gefinancierd in één jaar

Wat doet een ondernemer met een innovatief idee die op zoek is naar risicokapitaal? Die doet Flinc! Flinc is een loket voor innovatieve starters. Er zijn zoveel verschillende soorten potjes, fondsen en financieringen waar zoveel verschillende criteria voor gelden dat het soms lastig zoeken is voor de ondernemer. Flinc is ruim een jaar geleden van start gegaan en heeft nu al 50 ondernemers voorzien van startkapitaal. Tijd voor een terugblik en een vooruitblik met Wytze Rijke.

Welk doel?
"Flinc heeft de ambitie om zo veel mogelijk nieuwe ondernemingen van risicokapitaal te voorzien", zegt Wytze Rijke. "Die ondernemingen moeten aan enkele voorwaarden voldoen: ze zijn gevestigd in Noord-Nederland, ontwikkelen een innovatief product of innovatieve dienst en hebben een stuwend karakter, dus minstens de helft van de omzet wordt in de toekomst gerealiseerd buiten de eigen regio. Dat stuwende komt meestal vanzelf, want innovatieve ideeën zijn ook interessant buiten Friesland, Groningen en Drenthe". Flinc kijkt verder dan de slagingskans van het product of de dienst: "Wij vinden de persoon van de ondernemer erg belangrijk: hoe sta je in het leven, hoe sta je in je bedrijf? Wij verwachten enthousiasme, ambitie, inzet en als het even kan de bereidheid zelf mee te investeren".

Welke ondernemers?
Veel mensen denken aan starters als ze denken aan Flinc. Maar dat beeld wil Wytze Rijke graag nuanceren: "Een starter is iemand zonder ervaring met het ondernemerschap, en die is natuurlijk welkom bij Flinc; een student of iemand die tot voor kort in loondienst werkte. Maar het is ons opgevallen hoe veel ideeën er komen van mensen die al een onderneming hebben of hebben gehad. En die mensen komen net zo goed in aanmerking voor financiering als de "echte" starters. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die een product ontwikkeld hebben dat niet in hun huidige bedrijf past. Of aan ondernemers die met een collega ondernemer een joint venture willen opzetten. Flinc is er voor iedere nieuwe rechtspersoon, niet alleen voor de jonge honden van ondernemersland!".

Welke voorbereiding?
"Iedere onderneming begint met een idee voor een product of dienst waarop de hele wereld zit te wachten. Of althans een zodanig deel van de wereld dat de kans op succes groot is. Wat is de aard van het product of de dienst? Wat voegt het toe? Waarom is het uniek? Wat kost het om het product of de dienst te produceren? Wie zullen het kopen en hoe vaak? Tegen welke prijs? Wat heb ik dan verdiend aan het eind van het jaar? Een investeerder zal pas met een ondernemer in zee gaan als deze vragen beantwoord zijn in een weloverwogen business plan. Flinc leest bedrijfsplannen kritisch door, geeft tips ter verbetering en brengt ondernemers in contact met adviseurs die het business plan kunnen aanvullen en versterken", verklaart Wytze Rijke waarom hij een aanzienlijk deel van de dag gebogen zit over een stapel business plannen...

Welke begeleiding?
Flinc heeft in het eerste jaar van haar bestaan al vijftig ondernemers aan kapitaal geholpen. Moeten deze bedrijven het nu verder zelf maar uitzoeken? "Nee, natuurlijk niet", zegt Wytze Rijke. "Flinc blijft betrokken bij de onderneming, zeker de eerste periode. Want er liggen allerlei klemmen en voetangels op het pad van de ondernemer, en die willen we vermijden". Flinc organiseert bijvoorbeeld Masterclasses voor ondernemers die al financiering verworven hebben, om te zorgen dat ze genoeg bagage meekrijgen op het ondernemerspad. "Het is geen cursus, het is geen training, maar het is nauwe interactie met zeer ervaren collega's", zegt Wytze Rijke. "De eerste groep deelnemers is razend enthousiast over deze aanpak en netwerkt erop los. Er gebeuren allerlei dingen waar wij geen weet van hebben, het is heel vruchtbaar".

Welke resultaten?
De eerste vijftig gefinancierde ondernemers zijn Flinc van start gegaan. Een aantal van hen presenteert zich op 16 april aan pers en publiek. Nadere informatie volgt, houdt deze datum vrij, wij houden u op de hoogte...