Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
70 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 1 juni 2009
en antwoorden door het college verzonden op 2 maart 2010)


Geacht college,

Het beleid van de overheid is gericht om personen met een beperking (lichamelijk of geestelijk) zoveel mogelijk deel te laten uitmaken (wonen) van de samenleving. Dus gewoon tussen mensen zonder een beperking. Dat is goed voor hen en de samenleving. Wij vormen een gemeenschap. Maar het is dan wel nodig om hen goede instrumenten te geven door goede extramurale zorg en ondersteuning. Hierdoor krijgen zij de kans die zij verdienen.

Onlangs ontvingen wij signalen dat in een bepaalde straat veel personen met een beperking gehuisvest zijn. Het betreffen hier personen met geestelijke en/of lichamelijke beperkingen. Goede zaak. Maar nu blijkt dat in dezelfde straat ook gezinnen met een zeer zwak sociaal niveau zijn gehuisvest. Bovendien blijkt in de straat ook nog eens ongeveer 70% van de bewoners van allochtone oorsprong te zijn (dus veel cultuurverschillen). De cultuurverschillen gekoppeld aan de cultuur van de sociaal zwakkere gezinnen vormen een zeer slechte voedingsbodem voor mensen met een beperking. Hierdoor is de betreffende straat een smeltkroes van problemen geworden. Veel spanningen en ruzies. De politie is inmiddels in deze straat kind aan huis geworden.

Het lijkt er op of hier dezelfde huisvestingstrategie wordt toegepast als in het verleden: concentratie van problemen. De tijd heeft geleerd dat dat niet goed is voor de integratie. Om die reden hebben wij de volgende vragen:

1. Vindt u het terug brengen van personen met een beperking van intramurale zorg naar de samenleving in een straat met veel cultuur verschillen een vruchtbare bodem om deze personen opnieuw goed te kunnen laten deelnemen aan deze samenleving?


Vaak is dat inderdaad niet wenselijk. Daarom vindt de huisvesting van mensen met een beperking met zorg plaats. In onze stad wordt daarom sinds 2005 het construct van Woningtoewijzing met Zorg toegepast. Alle zorginstellingen zijn verenigd in de vereniging Beter Wonen. De vereniging maakt elke jaar met de corporaties afspraken over het aantal woningen waar elke instelling een beroep op kan doen. Het gaat jaarlijks om 250 individuele woningen en 35 instellingswoningen. Vanwege de krapte op de Utrechtse woningmarkt en de kwetsbaarheid in bepaalde wijken, is dit aantal vorig jaar niet behaald.

2. Waarom is er gekozen voor het terug brengen van personen met een beperking in een straat met veel cultuurverschillen in plaats van een straat met minder cultuurverschillen?


Zie antwoord vraag 1. Daarnaast is het Utrechtse woningtoewijzigingssysteem een aanbodsysteem dat de verantwoordelijkheid voor het zoeken naar een woning bij de woningzoekende legt. In zijn algemeenheid vindt de woningtoewijzing plaats op basis van inschrijftijd dan wel op basis van urgentie. Dat maakt dat corporatie en gemeente een beperkte invloed hebben op wie waar komt te wonen. Dat betekent ook dat de bewoning van de straat of portiek niet altijd bekend is.

3. Vindt u het goed dat in een straat waar personen met een beperking overgaan van intramurale zorg naar het zelfstandig wonen ook gezinnen geplaatst worden die sociaal zeer zwak zijn?


Zie antwoord op vraag 1, de huisvesting wordt middels eenmalige aanbeidingen zorgvuldig afgewogen.

4. Bent u het met ons eens dat door deze gezinnen te plaatsen bij personen met een beperking de laatste groep onnodig geschaad wordt.


Zie antwoord op vraag 1 en 2.

5. Is de extramurale zorg die sommige personen met een beperking nodig hebben goed georganiseerd?


Ja, mensen die vanuit een instelling uitstromen naar zelfstandig wonen krijgen minimaal twee jaar woonbegeleiding. Daarnaast zal in het plan van aanpak Maatschappelijke Opvang fase 2 extra aandacht zijn voor preventie en herstel.

6. Op welke wijze wenst u deze zaak aan te pakken?


Zie antwoord op vraag 5.

7. Zijn er binnen de gemeente Utrecht nog meer van dergelijke straten waarin allerlei doelgroepen die extra aandacht en zorg nodig hebben, geplaatst zijn?


Er zijn in Utrecht meerdere straten waar allerlei doelgroepen bij elkaar wonen, dat is niet altijd een probleem.


---- --