Dankzij campagne enorme toename discriminatieklachten in 2009


helft klachten over discriminatie naar herkomst

Rotterdam, 20100303 -- Het aantal klachten over discriminatie dat in 2009 binnenkwam bij RADAR is enorm toegenomen. Werden in 2008 nog 573 klachten gemeld, in 2009 waren dat er maar liefst 933. De toename van de meldingsbereidheid is te verklaren uit de landelijke campagne die in de zomer van 2009 breed werd gevoerd. De affiches met als motto Moet jij jezelf verbergen als je naar buiten gaat sloegen aan bij het publiek en zorgden ervoor dat veel meer mensen dan anders RADAR benaderden met hun ervaringen.

De campagne was een initiatief van het Ministerie van BZK en diende om antidiscriminatie bureaus onder de aandacht te brengen en de meldingsbereidheid te verhogen. Dat lijkt dus gelukt.
De meeste klachten gaan nog steeds over etnische discriminatie. Het percentage zakte wel onder de 50 % naar 48. De discriminatiegronden sekse, handicap en seksuele gerichtheid vormen met elk 7 % een steeds groter aandeel. Leeftijdsdiscriminatie is in 6 % van de gevallen het onderwerp van de klacht. Ongeoorloofd onderscheid naar geloofsovertuiging eveneens 6 %.

RADAR, het antidiscriminatie bureau werkzaam voor de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Midden- en West-Brabant, heeft kantoren in Rotterdam, Dordrecht, Tilburg en Breda. Daar kunnen mensen persoonlijk hun ervaringen met discriminatie melden en advies of bijstand krijgen bij het nemen van stappen hiertegen. Melden kan natuurlijk ook per telefoon, mail of rechtstreeks via www.radar.nl. In gemeenten waar RADAR nadere afspraken mee heeft gemaakt kunnen inwoners op afspraak ook in hun eigen gemeente een klacht indienen.

Steeds meer autochtone Nederlanders vinden hun weg naar RADAR, niet alleen met klachten over vormen van discriminatie die hen eveneens raken zoals leeftijd, handicap, sekse en seksuele gerichtheid. Ook maatregelen ten behoeve van allochtonen houden de gemoederen regelmatig bezig.

In het bijgevoegde cijfermatig factsheet zijn de cijfers per regio gerangschikt. De RADAR-regio's vallen samen met de politieregio's. Zo kunnen de cijfers van RADAR goed naast de cijfers van de politie gelegd worden en kan aan de gemeenten een compleet beeld gegeven worden van de aard en omvang van discriminatie.
Gemeenten hebben sinds de invoering van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen de verplichting om aan het ministerie van BZK te rapporteren over meldingen van discriminatie binnen hun gemeente. RADAR voorziet gemeenten van deze gegevens en verzorgt ook een laagdrempelige mogelijkheid om klachten te melden.

Advies en ondersteuning bij klachten is een kerntaak van RADAR. Dat uiteraard naast registratie, onderzoek, voorlichting, training en beleidsadvies. Een algemeen verslag over de activiteiten van RADAR ontvangt u in april 2010. Kijk in de tussentijd voor meer informatie op www.radar.nl





Ingezonden persbericht