Ingezonden persbericht



Film & Food
Over eten in de film

Antonia

Het Filmmuseum en SPUI25 presenteren in maart de tweede aflevering van Film & Food, een wekelijks programma over de betekenis van eten in film. Te zien zijn onder meer Zazie dans le métro (Louis Malle), Antonia (Marleen Gorris) en Waitress (Adrienne Shelly). De voorstellingen worden voorafgegaan door lezingen. Sprekers zijn onder andere Raymond van den Boogaard, chef Kunst van NRC Handelsblad, en Ed Tan, hoogleraar Media Entertainment aan de UvA. De samenstelling is in handen van Louise O. Fresco en Helen Westerik. Film & Food, wekelijks op woensdag, 3, 10, 17, 24 en 31 maart, Filmmuseum (Amsterdam) en SPUI25 (Amsterdam).

Taarten kunnen levens redden, frieten zijn er om in recordtempo te worden verorberd, zaaien en oogsten staan symbool voor de levenscyclus, met mosselen kun je knoeien en Noorse vrijgezellen houden zich met moeite overeind in de keuken: aan de hand van vijf heel verschillende films - goed voor 65 jaar filmgeschiedenis - belichten de samenstellers van Food & Film de bijzondere betekenis van eten in de film.

Intieme setting
Eten koken, dineren en tafelgesprekken bieden regisseurs volop dramaturgische mogelijkheden. De intieme setting van eetkamer en keuken blijkt uitstekend geschikt om onderhuidse spanningen en sluimerende conflicten te schilderen: wie samen eet moet elkaar in de ogen kijken, wie samen eet heeft van alles te verbergen of geeft zich, bedwelmd door drank en spijs, onverwacht bloot. Eten in de film, of het nu een Amerikaanse film noir of Europese artfilm betreft, is nooit zonder betekenis.

De tweede aflevering van Film & Food brengt werk van vijf regisseurs bijeen. Te zien zijn Mildred Pierce (1945) van Michael Curtiz, Louis Malles Zazie dans le métro (1960), Antonia (1995) van Marleen Gorris, Bent Hamers Kitchen Stories (2003) en Waitress (2007) van Adrienne Shelly. De samenstelling van het programma is in handen van NRC Handelsblad-columnist Louise O. Fresco, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, en filmprogrammeur Helen Westerik. Zij zijn ook de auteurs van de begeleidende publicatie Verraad, verleiding en verzoening - De rol van eten in speelfilms, die verschijnt bij Amsterdam University Press. De presentatie vindt plaats op 1 april 2010 in het Filmmuseum.

Lezingen
De voorstellingen worden voorafgegaan door lezingen van schrijvers, journalisten en wetenschappers met een passie voor eten en film. Tot de genodigde sprekers behoren onder andere Raymond van den Boogaard, chef Kunst van NRC Handelsblad, schrijfster en filosofe Joke Hermsen en Ed Tan, hoogleraar Media Entertainment aan de Universiteit van Amsterdam.

De lezingen worden gehouden in academisch-cultureel centrum SPUI25 (Spui 25-27, Amsterdam) om 17.00. De films zijn te zien in het Filmmuseum (19.15) en gaan vergezeld van een voorprogramma.

Eten in Vertigo
Na afloop van de lezing kan men in passende stijl dineren in café-restaurant Vertigo (tussen 18.00 en 19.00). Het arrangement (diner en film) kost ¤ 20. Reserveren gewenst.

Reserveren
Voor de lezing, het diner en de film moet apart worden gereserveerd. Film en dinerarrangement: via Filmmuseum, 020-5891400. Toegangsprijs film: ¤ 7,80 (reductie ¤ 6.50, Vrienden ¤ 4,50).De lezingen in SPUI25 zijn gratis toegankelijk; wel moet men zich van tevoren aanmelden via de website www.spui25.nl

Film & Food is een initiatief van Louise O. Fresco. Het programma is een samenwerking van academisch-cultureel centrum SPUI25, Athenaeum Boekhandel, bureau Communicatie van de UvA en het Filmmuseum.




Ingezonden persbericht