Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 24 februari 2010

Uitslagenpresentatie raadsverkiezingen in Observant

De presentatie van de uitslagen van de raadsverkiezingen in Amersfoort vindt plaats op woensdag 3 maart in Stadscafé de Observant (Stadhuisplein 7). De presentatie is voor belangstellenden vanaf 22.00 uur toegankelijk.

Tijdens de bijeenkomst staan de Amersfoortse uitslagen centraal. Er zal enkele keren een tussentijdse - nog zeer voorlopige - uitslag worden gemeld, als een deel van de gegevens van de stembureaus binnen is. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper maakt de einduitslag bekend. Er is gelegenheid om via de landelijke en regionale televisie te volgen wat er elders in het land en in de provincie aan uitslagen bekend wordt gemaakt.

Einduitslag
Amersfoorters kunnen op 3 maart in 86 stembureaus hun stem uitbrengen; de stembureaus sluiten om 21.00 uur hun deuren. Daarna moeten de uitgebrachte stemmen handmatig worden geteld; daarvoor zijn 6 mensen per stembureau beschikbaar. Vervolgens brengen de voorzitters van de stembureaus de uitslag van hun bureau naar het stadhuis, waar die wordt verwerkt. De einduitslag wordt bekend gemaakt zodra de gegevens van alle bureaus zijn verwerkt. Het betekent dat het laat kan worden voor de einduitslag bekend is.

SMS en website
De einduitslag wordt ook zo snel mogelijk bekend gemaakt via de website www.amersfoort.nl en via een sms-bericht aan mensen die zich voor deze sms-service hebben aangemeld. Hiervoor kan men zich nog steeds aanmelden door een sms-bericht te sturen naar 4411 met de tekst 'AMERSFOORT STEM'.

De einduitslag is voorlopig; het centraal stembureau stelt op vrijdag 5 maart de uitslagen definitief vast.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort