Gemeente Culemborg

Lichtvisie

Onlangs is begonnen met de realisatie van de Lichtvisie...

Onlangs is begonnen met de realisatie van de Lichtvisie. Als eerste zijn de armaturen van de openbare verlichting op de Markt en Varkensmarkt vervangen door nieuwe en krachtiger lichtbronnen. Deze verlichting is voorzien van een dimmer waardoor de lichtsterkte kan worden aangepast.

Afhankelijk van de weersomstandigheden begint op woensdag 3 maart 2010 de realisatie van de zogenaamde lichtspiegelingen op de Varkensmarkt. Concreet gaat het om het aanbrengen van een aantal grondspots.

De lichtspiegelingen zijn uniek voor Nederland en leveren een belangrijke bijdrage aan het verlevendigen van beide pleinen. Als de weersomstandigheden het niet toelaten dan worden de werkzaamheden een week uitgesteld. Alle hierna genoemde data schuiven dan ook een week op.

Lichtspiegelingen
Om de lichtspiegelingen te realiseren moet de bestaande bestrating gedeeltelijk worden uitgebroken. De werkzaamheden op de Varkensmarkt worden aangegrepen om ook de jeu-de-boulesbaan, die al lang niet meer wordt gebruikt, te verwijderen.

De aannemer start op woensdag 10 maart met het aanbrengen van de lichtspiegeling van de Binnenpoort op de Markt. Deze werkzaamheden duren waarschijnlijk twee weken.

Als alles volgens planning verloopt, wordt tot slot op woensdag 24 maart een begin gemaakt met de lichtspiegeling van het stadhuis. Deze werkzaamheden nemen ongeveer een week in beslag.

Het opbreken van de bestrating en andere grondwerkzaamheden brengen overlast met zich mee. Getracht wordt om die overlast zoveel mogelijk te beperken. De toegankelijkheid voor verkeer blijft tijdens de werkzaamheden gewaarborgd.

Op niet te lange termijn zal ook het aanlichten van de Binnenpoort worden gerealiseerd, in de loop van 2011 gevolgd door het aanlichten van het stadhuis.

Lichtvisie
De Lichtvisie is een visiedocument op de verlichting in de historische binnenstad dat de gemeente samen met het externe adviesbureau Berlux lichtarchitectuur heeft opgesteld. Doel van de Lichtvisie is om door middel van een integraal verlichtingsplan te komen tot een veiliger en aantrekkelijker binnenstad.

De Lichtvisie is op 2 april 2009 door de gemeenteraad vastgesteld, waarbij de raad de uitvoering heeft beperkt tot het zogeheten kerngebied; de Markt, de Varkensmarkt, het stadhuis en de Binnenpoort.