Wageningen Universiteit en Researchcentrum veehouderij: zelfregulering nog ver weg
Duurzaamheid in de veehouderij: zelfregulering nog ver weg

2 mrt 2010

Veehouders blijken onderling sterk verschillende opvattingen te hebben over dierenwelzijn en duurzaamheid. Dit maakt het minder waarschijnlijk dat de sector ten aanzien van duurzaamheid zelf met een beroepscode komt. Dit blijkt uit een onderzoek dat het LEI in samenwerking met Wageningen University, beide onderdeel van Wageningen UR, heeft verricht in opdracht van het ministerie van LNV en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Vanuit de samenleving klinkt in toenemende mate kritiek op de veehouderij. Boeren wordt verweten dat ze dierenwelzijn en milieu ondergeschikt maken aan geld verdienen. Op hun beurt zeggen boeren dat burgers wel zeggen dat ze dierenwelzijn belangrijk vinden, maar daar niet naar handelen. Ook hebben ze kritiek op de bemoeienis en betutteling van de overheid.

Wageningen UR onderzocht de visie van veehouders op duurzaamheid, vanuit de vraag of het mogelijk is dat boeren zich meer verbinden en onderling op één lijn komen voor wat betreft hun opvattingen over duurzame veehouderij. In dat geval zouden veehouders een soort âberoepscodeâ kunnen afspreken. Dit zou kunnen leiden tot een vorm van professionele autonomie voor boeren, ofwel een zekere handelingsvrijheid die niet door de overheid maar door boeren onderling gereguleerd wordt. Hierdoor zou het gevoel van betutteling of bemoeienis door de overheid bij boeren afnemen en zou de dialoog tussen hen en de samenleving wellicht verbeteren.

Uit interviews met 20 varkenshouders en 21 melkveehouders blijkt dat veehouders onderling sterk verschillen in hun opvattingen over duurzaamheid. Ze hebben verschillende opvattingen over dierenwelzijn en andere duurzaamheidsaspecten. Toch respecteren ze elkaar in hun manier van ondernemen. De vrijheid om eigen keuzes te maken staat dan ook hoog in het vaandel bij ondernemers. Deze handelingsvrijheid leidt echter niet vanzelf tot integrale duurzaamheid, daarvoor blijft regulering noodzakelijk.

Uit aanvullende groepsgesprekken met een beperkt aantal burgers en veehouders kwam naar voren dat burgers helemaal niet zo kritisch over veehouderij lijken te zijn als wel wordt gedacht. De burgers met wie werd gesproken kenden de verschillen niet tussen gangbare, biologische of andere vormen van veehouderij. Een dialoog met de samenleving lijkt daarom uitermate nuttig.

Publicatie: Dé ondernemer bestaat niet; Melkveehouders en varkenshouders over hun visie op dierenwelzijn en andere duurzaamheidsaspecten
Contact