Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Winter in tijdschriften

3 maart 2010 - Verschillende populair wetenschappelijke tijdschriften over weer en klimaat besteden aandacht aan specifieke kenmerken van de winter in het algemeen en van de afgelopen winter. Zenit (februari) toont satellietbeelden waarop de sneeuw en ijsbedekking goed is te zien. De ijsvorming en uitbreiding van het ijs op het IJsselmeer en Markermeer was vanuit de ruimte op de voet te volgen. Satellietbeelden laten ook zien hoe de kou zich over grote delen van Europa, Azië, de Verenigde Staten en delen van Canada heeft verspreid. Relatief warm was het ook volgens de satellietbeelden op Groenland, in het noordoosten van Canada, het uiterste noorden van Siberië en Noord-Afrika (Externe links- Zenit).

Het Weermagazine (februari/maart) is vrijwel geheel gewijd aan winterweer. Zo wordt, juist nu het tijdschrift excat tien jaar bestaat, teruggeblikt op de winter in de jaren nul. Daarnaast aandacht voor de Scandinavische winters, winterweer en opwarming en een fotocollage van de sneeuwwinter van 2010 (Externe links- Weermagazine).

Weerspiegel biedt naast de uitvoerige waarnemingsrubrieken met volop kou en sneeuw een bijdrage over de winter van 1985. Ook 25 jaar geleden beleefde ons land een koude en sneeuwrijke winter die begon en eindigede met lenteachtig weer. Op de Wadden lag liefst bijna een halve meter sneeuw. Daarnaast aandacht voor de blizzard van 18- 20 december in het oosten van de Verenigde Staten (Externe Links- Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie).

Meteorologica (december) biedt een samenvattig van de oratie die Michiel van den Broecke van de Universiteit Utrecht uitsprak bij het begin van zijn loopbaan als hoogleraar Polaire Meteorologie. Centraal staat de grote invloed van ijs op het klimaat van de aarde. Verder aandacht voor de effecten van winterse weersomstandigheden op de gezondheid. Dit naar aanleiding van de nieuwe methode voor het bepalen van de gevoelstemperatuur die het KNMI deze winter heeft ingevoerd en die in Meteorologica ook uitvoerig wordt besproken (Externe Links- Meteorologica).

Eerste uitgave: 03-03-10