Nieuw-Vlaamse Alliantie


Band met gemeente enkel nodig in nieuwe woonuitbreidingsgebieden (03/03/10)

In verschillende gemeenten in Vlaanderen is beroering ontstaan over de toepassing van het artikel uit het Grond- en pandendecreet dat stelt dat potentiële kopers moeten aantonen dat ze een band hebben met de gemeente waarin de kavel of woning ligt. Volgens Vlaams parlementslid en schepen van Ruimtelijke Ordening in De Haan, Wilfried Vandaele (N-VA), omdat het decreet in de praktijk te ruim wordt geïnterpreteerd. De maatregel op zich is goed, en kan in combinatie met andere maatregelen - helpen om de eigen jonge inwoners extra kansen te geven, zegt Vandaele. Maar bij de besprekingen van het zogenaamde decreet Demesmaeker ging iedereen ervan uit dat de bepaling enkel zou gelden voor nieuwe, nog aan te snijden, woonuitbreidingsgebieden. Nu blijkt echter dat de provinciale beoordelingscommissies het decreet ook toepassen op reeds aangesneden, soms al 20 jaar geleden bebouwde, woonuitbreidingsgebieden. Dat is volgens mij geen correcte interpretatie en heeft nefaste gevolgen voor kopers en verkopers. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche gaf in de plenaire vergadering aan dat zij de visie van Vandaele volgt en initiatieven van het parlement om de tekst te verduidelijken positief zal ondersteunen.

Om de druk van buitenaf te verlagen en mensen van de eigen gemeente extra kansen te geven om een huis te kopen, maakte de vorige regering een decreet dat stelt dat potentiële kopers moeten aantonen dat ze een band hebben met de gemeente waarin de kavel of woning ligt. Het decreet geldt enkel voor terreinen die op het gewestplan als woonuitbreidingsgebied staan ingekleurd, wat neerkomt op slechts een deel van de zones waar gebouwd werd of wordt. Provinciale beoordelingscommissies staan in voor de controle van de band met de gemeente. Er is sprake van een band als mensen bijvoorbeeld al in de gemeente wonen, er werken of er hun kinderen naar school sturen. De bepaling geldt voor een reeks van 69 Vlaamse gemeenten, vooral in de rand rond Brussel, in de grensstreek met Nederland en aan de kust. Zo geldt de regel aan de kust voor Blankenberge, Bredene, De Panne, Koksijde, Middelkerke, Nieuwpoort en De Haan, maar bv. ook voor Oudenburg en Zuienkerke. De lijst blijft van kracht tot 31 augustus 2012, waarna de regering ze indien nodig kan aanpassen.

Het decreet, dat sinds 1 september 2009 wordt toegepast, wordt volgens Vandaele vandaag te ruim geïnterpreteerd. Tal van argumenten in de parlementaire debatten over het decreet en andere documenten staven deze visie. Zo is er in de parlementaire stukken bijvoorbeeld sprake van 16.000 hectare waarop de nieuwe maatregel van toepassing is, zegt Vandaele. Welnu, als je alle woonuitbreidingsgebieden bij elkaar optelt, kom je aan een veel hoger cijfer, namelijk 28.260 hectare. Die 16.000 hectare slaat duidelijk enkel op de nog aan te snijden woonuitbreidingsgebieden.

Bovendien wordt er in de teksten gewag gemaakt van bijkomende woongelegenheden in woonuitbreidingsgebieden, een adjectief dat er volgens Vandaele op wijst dat de decreetgever enkel de nog aan te snijden woonuitbreidingsgebieden op het oog had.

Ten slotte valt in de parlementaire stukken te lezen dat men zich op deze zones richt omdat dit nog geen woonzones zijn en eigenaars er dus vandaag ook geen aanspraak kunnen maken op bouw- of ontwikkelingsrechten". In reeds aangesneden woonuitbreidingsgebieden zijn die bouw- of ontwikkelingsrechten er wel. Vaak werd er trouwens een Bijzonder Plan van Aanleg gemaakt.

De letter van het decreet geeft volgens mij niet weer wat het parlement en initiatiefnemer Mark Demesmaeker beoogde, besluit Vandaele. Ik ben dan ook blij dat minister Van den Bossche mijn visie volgt en ik zal zo snel mogelijk de nodige stappen ondernemen om het decreet te laten aanpassen.

Auteur:
Wilfried Vandaele
Vlaams parlementslid N-VA