Nieuw-Vlaamse Alliantie


Meerderheid Brusselse ziekenhuizen weigert Kind en Gezin (03/03/10)

In Brusselse ziekenhuizen hebben ouders bij de geboorte van hun kind de keuze om zich aan te sluiten bij Kind & Gezin of bij de Franstalige tegenhanger Office de la Naissance et de lEnfance (ONE). In de praktijk blijkt echter dat niet elk Brussels ziekenhuis een partnerschap heeft met Kind & Gezin. Vlaams parlementslid Lies Jans (N-VA) ondervroeg hierover minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen in de commissie.

In het tweetalige Brussel zou het logisch moeten zijn dat ouders de keuze krijgen tussen Kind & Gezin of de Franstalige tegenhanger, zegt Lies Jans. Maar in een meerderheid van de Brusselse ziekenhuizen kunnen Vlaamse Brusselaars niet voor Kind & Gezin kiezen, omdat de directie simpelweg weigert samen te werken met K&G. Deze gang van zaken is in strijd met de doelstelling van de Vlaamse Regering om de band tussen Vlaanderen en Brussel te versterken. Het is immers van groot belang dat Vlamingen in Brussel voldoende toegang hebben tot Nederlandstalige gezondheidszorg.

De minister bevestigde dat de toegang tot het aanbod van Kind & Gezin belangrijk is in elk ziekenhuis. Hier wordt in ieder geval naar gestreefd. Ook haalde hij aan dat er in een aantal Brusselse ziekenhuizen een afspraak bestaat met ONE om indien gewenst de geboorten over te maken aan Kind & Gezin.
Momenteel lopen er concrete initiatieven om de dienstverlening van Kind & Gezin in de Brusselse ziekenhuizen actiever, dus ook via kraambezoeken in het ziekenhuis zelf, te kunnen aanbieden, aldus minister Vandeurzen. Dit heeft echter tijd nodig.

De minister zal nu aan Kind & Gezin een overzicht vragen van de Brusselse ziekenhuizen waartoe zij wel of onvoldoende toegang krijgen, aldus Lies Jans. Na evaluatie zal hij oordelen of het nodig is zijn federale collega te contacteren. Ik vind het positief dat de minister de problematiek erkent. Ook de, weliswaar voorzichtige, initiatieven zijn een stap in de goede richting. De positieve evolutie in het overleg met de directies van de ziekenhuizen die de minister aanhaalde, leveren echter nog geen concrete resultaten op.

Daarom moet er volgens Lies Jans niet worden gewacht op de evaluatie: Minister Vandeurzen kan gerust nu al contact op nemen met zijn federale collega want dat de problematiek vandaag nog speelt, staat buiten kijf, besluit Lies Jans.

Auteur:
Lies Jans
Vlaams parlementslid N-VA