Einde aan fiscale bijtelling op privégebruik van de zakelijke auto


Regeling nulbijtelling.nl biedt uitkomst

AMSTERDAM, 20100303 -- Belasting betalen moeten we allemaal, maar is er bij bijtelling voor de zakelijke auto sprake van redelijkheid? De initiatiefnemers van de club nulbijtelling.nl vinden van niet. Daarom hebben zij net zo lang gezocht totdat zij een constructie hadden waarmee de fiscale bijtelling op privégebruik van de zakelijke auto niet van toepassing is. Zij hebben in 2008 volgens deze constructie gereden en de belastingdienst is akkoord gegaan met deze werkwijze. Dit levert een fiks financieel voordeel op. Hoe hoger de fiscale waarde van de auto, hoe hoger het fiscale inkomen en hoe lager het privégebruik, hoe groter het voordeel.

Elke ondernemer en elke werknemer die een auto voor privédoeleinden ter beschikking heeft krijgt te maken met belasting op het privégebruik van de auto van de zaak. Het percentage is 25% (of lager tot 14% bij een CO2 zuinige auto) ongeacht het aantal privé gereden kilometers. Hier is een uitzondering op wanneer minder dan 500 km privé wordt gereden en een sluitende rittenadministratie kan worden overlegd. De bijtelling bedraagt dan nul. Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde; een sluitende kilometerregistratie is een hels karwei en met 501 privékilometers telt de gehele bijtelling.

Een praktijkvoorbeeld:
Een ondernemer wil zuinig aan doen. Hij koopt een tweede hands auto, met een cataloguswaarde van bijna ¤50.000,-. Privé rijdt hij er maximaal 2000 km mee. De bijtelling kost hem aan belasting ongeveer ¤6.000,-. Dat is dus ¤3,- per km. Wanneer hij zijn schoonmoeder een keer van Amsterdam naar Groningen brengt kost hem dat ¤1.200,-. De benzine kost hooguit ¤60,- voor dat ritje.
Het kan ook omgekeerd; de ondernemer heeft de auto privé en hij maakt dat ritje naar Groningen heen en terug zakelijk. Dan mag hij slechts ¤76,- (400 x 19 ct) bij zijn bedrijf in rekening brengen.

Er zijn een aantal voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de regeling. Daarnaast is het financiële voordeel voor iedereen verschillend. De voorwaarden en de module om het voordeel te berekenen zijn te vinden op de site www.nulbijtelling.nl

Nulbijtelling.nl