Logopedievereniging lanceert themasite over gehoor


WOERDEN, 20100303 -- De NVLF lanceert een nieuwe themasite over Logopedie en Gehoor. Aanleiding is de Europese dag van de Logopedie op 6 maart 2010. "Informatie over de rol van de logopedie in de gehoorsector was er nog niet. Deze nieuwe site maakt duidelijk waarom logopedisten zich `specialisten van de één-op-één communicatie' mogen noemen. Gehoor is voor het communiceren onmisbaar. Maar veel mensen ondervinden vanaf hun geboorte of op latere leeftijd dat hun gehoor niet of minder functioneert. Binnen de gehoorzorg heeft de logopedie haar eigen gespecialiseerde taak", legt Marjolein Coppens namens de NVLF uit.

De campagne Logopedie en Gehoor gaat over luisterproblemen bij kinderen, het aanpassen van gehoortoestellen, spraakafzien (liplezen) en het verbeteren van het restgehoor met een Cochleair implantaat (CI).Horen is een essentieel element in het proces van communiceren. Wanneer het gehoor niet optimaal is, kan met gerichte behandeling en adviezen de communicatie weer goed verlopen.
Kinderen met regelmatige middenoorontstekingen kunnen door een (tijdelijk) gehoorverlies luisterproblemen krijgen en lopen dus het risico op een taalachterstand.
Door het trainen van de auditieve vaardigheden kan het kind beter leren omgaan met de luisterproblemen. Ze leren om spraakklanken (bus vs. mus) te onderscheiden of de ontbrekende woorddelen (´ik kijk te_visie´) in te vullen. Ook de compenserende vaardigheden worden getraind, zoals het gebruik van visuele informatie (liplezen), of het beter onthouden van mondelinge informatie.
De logopedist kan de leerkracht tips geven voor het duidelijk aanbieden van instructies en het verbeteren van de luistersituatie in de klas. Ouders krijgen aanwijzingen om thuis voor een rustige omgeving te zorgen.

Logopedisten zijn deskundig op het gebied van stem, spraak, taal en gehoor, allemaal belangrijke elementen voor een goed verlopende communicatie. Marjolein Coppens: "Het thema "Logopedie en Gehoor" was tot nog toe onderbelicht. Om die reden richt de NVLF de schijnwerper op de veelzijdige rol van de logopedisten binnen de hoorsector. Zij zijn betrokken bij diagnostiek, behandeling, advisering en training aan doven en slechthorende kinderen en volwassenen."
Op het gebied van gehoor zijn logopedisten werkzaam in audiologische centra, op speciale basisscholen, bij audiciens, op de kno-afdeling van het ziekenhuis of in de logopedische praktijk. Logopedisten houden spreekuur op consultatiebureaus, zien kinderen op scholen of worden geraadpleegd door peuterspeelzalen. Ook de logopedische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking vraagt om deskundigheid op het gebied van gehoor.

Vanwege de campagne Logopedie en Gehoor verschijnen een Gehoorspecial en de campagnesite www.gehoor.logopedie.nl.

NVLF





Ingezonden persbericht