Rijksuniversiteit Groningen

Non-anastomotic biliary strictures after liver transplantation. Clinical and experimental studies on the pathogenesis and the role of bile salts

Datum:03 maart 2010

Promotie: dhr. H. Hoekstra, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Non-anastomotic biliary strictures after liver transplantation. Clinical and experimental studies on the pathogenesis and the role of bile salts

Promotor(s): prof.dr. R.J. Porte

Faculteit: Medische Wetenschappen

Risico's op galwegschade na levertransplantatie verder in kaart gebracht

Sinds 1979 zijn er in Nederland meer dan 1000 levertransplantaties verricht. De resultaten van de transplantaties worden steeds beter. De kans dat de donorlever faalt, of dat er andere complicaties optreden, blijft echter aanzienlijk. Promovendus Harm Hoekstra ging op zoek naar de risicofactoren voor beschadiging en vernauwingen van de galwegen na levertransplantatie.

Uit zijn onderzoek blijkt dat de oorzaken van galwegschade na levertransplantatie in drie categorieën kunnen worden ingedeeld: onvoldoende doorbloeding van de lever, negatieve invloed van galzouten en een natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen de donorlever. Hoekstra beschrijft ook risicofactoren voor vernauwingen van de galwegen. Dit zijn onder meer leverdonatie na hartdood van de donor, leeftijd van de donor, primaire scleroserende cholangitis bij de ontvanger en het optreden van infectie met het cytomegalovirus na transplantatie. Een verstoorde regulatie van galzouttransporters in de lever speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van galwegschade, zo ontdekte Hoekstra. Dit inzicht kan helpen een beter medicijn te vinden om beschadiging en vernauwingen van de galwegen na levertransplantatie tegen te gaan.

Harm Hoekstra (Leeuwarden, 1976) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Chirurgie van het UniversitätsSpitalZurich (Zwitserland) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door onder meer een ESOT-Fujisawa Study and Research Grant en de Jan Kornelis de Cock Stichting. Hoekstra is momenteel in de laatste fase van zijn opleiding tot chirurg.

The aim of this thesis was to identify clinical risk factors for non-anastomotic strictures (NAS) after orthotopic liver transplantation (OLT). Risk factors for NAS can be divided in three categories: ischemia-related injury, immune-mediated injury and toxic injury by bile salts. Donation after cardiac death (DCD) liver grafts, donor age, postoperative cytomegalovirus and primary sclerosing cholangitis (PSC) were identified as independent risk factors for NAS.

Laatst gewijzigd:18 februari 2010 12:15