Ingezonden persbericht


Ludieke actie tijdens het stemmen te Den Haag

Op woensdag 3 maart zal er een actie gehouden worden voor het stadhuis te Den Haag. Deze actie zal starten rond 09.30 uur en rond 14.00 uur eindigen.

Een actie met een vrolijke noot tegen de hetze en tegen de bezuinigingen. Neem een hoedje en stem of stem niet maar doe niet mee aan de hetze die Nederland en zijn inwoners geen goed doen.

Dit is de flyer die wordt uitgedeeld,
Op 3 maart stemmen met een theemuts, zwemband, koffie pot of braadpan op je hoofd als protest tegen de haatcampagne van de PVV tegen de moslimgemeenschap en tegen de aangekondigde bezuinigingen vanwege de bankencrisis.

De PVV-verkiezingscampagne is walgelijk en gevaarlijk. Zondebokken zoeken zonder de oorzaken voor maatschappelijke problemen echt aan te pakken. Op agressieve wijze de schuld afschuiven ("islam", "andere partijen"), repressieve oplossingen voorstellen ("stadscommando's", "knieschot") en bezuinigen waar het niet moet (o.a. cultuur, integratie,jongerenwerk). En tegelijkertijd kiezen ze voor een neo-liberaal economisch beleid dat de problemen alleen maar verergert.

Ook veel andere partijen doen dat: kiezen voor een economisch rampenbeleid, de schuld afschuiven en de repressie opvoeren. En ze hangen ook een beeld op van de "goede burger". Maar wat is dat dan, "goed". Een burger die een of twee keer per 4 jaar stemt en voor de rest haar mond houdt? Die 5 dagen per week van vroeg tot laat zwoegt in een kas, op kantoor, achter een kassa, op een bank of in de bouw? En vervolgens het spaargeld ergens belegt maar niet zeker is of het verdwijnt of ondertussen aan waarde verliest?

De Europese Unie (gesteund door de meeste politiek partijen in Nederland!) gaat uit van het Lissabon Verdrag en kiest dus voor verkleining van overheidsapparaten en vermindering van overheidsuitgaven. En ook voor meer concurrentie (ook tussen burgers onderling), meer marktwerking en privatisering, drastische bezuinigingen op sociale voorzieningen en de publieke sector, en voor meer oorlog (en dus meer leugens).

Er wordt niet gekozen voor echt duurzame energie, consuminderen en locale productie. Nee, het moet allemaal van ver komen, en zo goedkoop mogelijk zijn voor de consumenten hier.
Dus: nog meer flexibilisering en uitsluiting van de arbeid hier en nog meer uitbuiting van arbeiders elders. Maar ook meer oorlogen om olietoevoer en handelsroutes te beschermen. Groene investeringen moeten via grote ondernemingen plaats vinden zodat zij op die manier nieuwe markten kunnen gaan beheersen. Wat locale oplossingen voor burgers en kleine ondernemers Banken speelden Russische roulette en brachten de wereldeconomie in grote problemen
Alleen een ruime schuldsanering door de overheid (met ons geld!) kon hen nog redden. De neo-liberale fabel is weliswaar doorgeprikt, maar toch blijven de politici er ons mee lastig vallen. En wij kunnen als dank deze overheidsschulden gaan vergoeden via nieuwe bezuinigingen (van 35 miljard!), hogere inflatie en meer liberalisering. En de banken? Die kunnen weer doorgaan met rentenieren en speculeren en verhogen de bonussen van hun toplieden... Laat de rijken de crisis betalen, toch?!

Geen enkele politieke partij tijdens deze verkiezingen ,wijzen op de gevolgen van het Lissabon verdrag. Dit verdrag heeft ook invloed op ons leven en dat zullen wij de komende tijd gaan merken. Het is allemaal gericht op "verbetering van de concurrentiepositie" en "meer markttoegang" voor Europese bedrijven wereldwijd. Maar wat schieten de burgers hier of in de rest van de wereld daar mee op? Het zorgt voor meer uitbuiting van arbeiders, verdrijving van boeren van hun land, het verdwijnen van veel kleine lokaal actieve bedrijven en werkgelegenheid, meer machtsconflicten en oorlog, en tot meer invloed van multinationals op economie en politiek. Die multinationals maken zich echt niet druk om arbeidsvoorwaarden, milieu of levensstandaard.

Wat heeft dit met de gemeenteraadsverkiezingen te maken Alles!

Bezuinigen zorgen voor minder inkomsten voor lokale overheden,, minder mogelijkheden tot zinvolle bestedingen en meer "noodzaak" tot bezuinigen op zorg en onderwijs en de door veel partijen genoemde veiligheid. Steeds meer uitbesteding van overheidstaken aan particuliere bedrijven die niet echt goed te controleren zijn op doeltreffendheid, arbeidsvoorwaarden, personeelsinzet en beloningsstructuur voor de directeuren. Ook hier geldt concurrentie.

Laten banken en speculanten hun eigen crisis betalen en wentel de kosten niet af. En bemoei je als burger actief met dat gemeentebeleid want ook de grote, vaak overbodige prestigeprojecten zorgen alleen voor een vette geldbuidel voor projectontwikkelaars, betonmaatschappijen en anderen terwijl het geen problemen oplost. Kies liever voor investeren in sportactiviteiten voor jongeren, dagbesteding voor ouderen, en zinnige lokale projecten en activiteiten.

En oplossingen a la PVV maken het alleen maar nog erger. Laat zien dat je het er niet mee eens bent, dat welzijn vóór gaat voor het grote geld.

Ga je stemmen, doe het dan op een ludieke, vrolijke manier met een mooi hoofddeksel. Stem tegen hetze en bezuigingsdrift. Of sluit je aan bij deze tafel.