Belgisch-Tunesische samenwerking diergeneeskunde en voedselveiligheid

03/03/2010 14:00

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Belgisch-Tunesische Samenwerking in diergeneeskunde en veiligheid van de voedselketen.

Ondertekening van een overeenkomst voor de samenwerking tussen Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA) en het Instituut van het onderzoek in Diergeneeskunde van Tunesië (IRVT).

25 Februari laatstleden hebben, Dr Pierre KERKHOFS, Algemeen Directeur van het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA), Professor Mohamed Habib JEMLI, Algemeen Directeur van het Instituut voor Onderzoek in Diergeneeskunde van Tunesië en Professor Abdelaziz MOUGOU, Voorzitter van het Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek en Hoger Onderwijs (IRESA) een overeenkomst getekend voor een samenwerking van een periode van vijf jaar.

Het ondertekenen van deze overeenkomst speelde zich af in het Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek en Hoger Onderwijs (IRESA) in Tunesië, in het gezelschap van Dr Thierry VAN DEN BERG, verantwoordelijke van de Operationele Directie « Virale Ziekten » en Dr Ramzi BERGAOUI, verantwoordelijke van het departement Virologie van het IRVT.

Het CODA is een federaal wetenschapsinstituut onder de bevoegdheid van Minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid. Het is het nationaal referentielabo in België voor overdraagbare dierenziekten, spoorelementen en mycotoxines in zowel de menselijke voeding als de dierenvoeders. Er werken ongeveer 220 personen, waaronder meer dan 70 wetenschappers.

Het IRVT is een openbare instelling dat onder de bevoegdheid van het Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek en Hoger Onderwijs (IRESA) valt, en onder meevoogdij van het Ministerie van Landbouw, Hydraulische Bronnen en de Visvangst en van het Ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek. Het is het nationaal referentielabo in Tunesië voor overdraagbare ziekten bij dieren en analyses van levensmiddelen met dierlijke oorsprong.

Door hun onderzoek, hun expertise en hun dienstprestaties, dragen het CODA en IRVT bij aan de bescherming en de verbetering van de volksgezondheid, dierengezondheid, en de veiligheid van de voedselketen.

In het kader van deze overeenkomst, gaan het CODA en het IRVT akkoord tot een technische en wetenschappelijke samenwerking op gebied van de gezondheid en bescherming van de dieren enerzijds en anderzijds van de kwaliteit van levensmiddelen met dierlijke oorsprong.

De twee partijen werken enerzijds op niveau van informatie, opleiding, onderzoek en wetenschappelijke en technische ondersteuning en anderzijds op niveau van de analyses binnen het IRVT en het CODA van besmet materiaal ontstaan uit dieren die besmet zijn door microbiologische aanstekers voor welke de gezamenlijke onderzoeken zijn uitgevoerd.

Deze wetenschappelijke en technische samenwerking laat de twee referentielabo's toe zich efficiënter, en op een gezamenlijke manier, voor te bereiden op het verschijnen van nieuwe ziekten die gelinkt zijn aan de opwarming van het klimaat en het intensiever worden van de internationale handelsverkeer.

Deze gezamenlijke voorbereiding versterkt het niveau van zekerheid op gebied van gezondheid in België en Tunesië, voor hun internationale dierenhandel en handel levensmiddelen met dierlijke oorsprong.

Meer informatie kan u terugvinden op de website www.var.fgov.be van CODA- CERVA

________________________________________________________________________

Perscontact:

CODA-CERVA

Groeselenberg , 99

B-1180 Bruxelles

www.var.fgov.be

Contactpersoon :

Dominique Fondu

00 32 2 379.05.84

dominique.fondu@var.fgov.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel