Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Nieuwe tekorten verwacht op ICT-arbeidsmarkt

Woerden, 3 maart 2010

ICT~Office, de brancheorganisatie van IT, Telecom, Internet en Officebedrijven, verwacht dat er na de huidige recessie weer een tekort zal ontstaan aan ICT-professionals. Bij langzaam economisch herstel zal het tekort oplopen tot ruim 8.600 ICT-professionals per jaar in 2015, bij een krachtig herstel en sterke groei van de kenniseconomie zal het tekort oplopen tot 16.000. De brancheorganisatie baseert deze voorspelling op eigen onderzoek onder zijn achterban, op cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het CWI en op informatie van het Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt, ROA.

In 2009 waren van de in totaal 268.000 ICT'ers, ruim 155.000 hoog opgeleid. De verwachting is dat in 2010 het aantal ICT'ers in Nederland nog licht daalt tot ongeveer 260.000. In 2010 zal vraag en aanbod van ICT-professionals min of meer in evenwicht zijn. Wel verwachten bedrijven moeite te blijven hebben met het invullen van vacatures in de functiegroepen software- en hardware/infrastructuurontwikkeling. Verder zijn ICT-professionals met werkervaring en vaardigheid om op strategisch niveau mee te denken, nog altijd gewild en schaars.

Tot en met 2015 loopt de onvervulde vraag naar hoog opgeleide ICT'ers op tot 12.600. Uitgaande van ongeveer 4.000 nieuwkomers op de arbeidsmarkt, leidt dit tot een verwacht tekort van 8.600 hoog opgeleide ICT-professionals per jaar. Dit tekort zal in de jaren daarna verder oplopen door de verdere vergrijzing van de ICT'ers zonder compensatie van nieuwe generaties ICT'ers.

Om het dreigende tekort tegen te gaan, zijn er meer jongeren nodig die voor een ICT-opleiding kiezen (en afmaken), om daarna als ICT-professional op de arbeidsmarkt te kunnen instromen. Samen met een aantal partners uit het onderwijs en bedrijfsleven, waaronder ICTRegie, Informatiekunde Platform Nederland, HBO-I, ECABO, CIO Platform en Platform Bèta/Techniek, neemt ICT~Office diverse initiatieven om het komende tekort onder de aandacht te brengen en met oplossingen te komen. Zo houdt ICT~Office vandaag - mede in het kader van de Europese eSkills week, waarbij vanuit de Europese Commissie aandacht wordt gevraagd voor dezelfde problematiek - een discussiebijeenkomst over de aansluiting tussen onderwijs en (ICT)arbeidsmarkt en worden er deze maand diverse ontmoetingen georganiseerd tussen schoolklassen uit de bovenbouw en (ICT)bedrijfsleven (Capgemini, Oracle, Hewlett-Packard, Rabobank, Schiphol en Shell). Ten slotte kunnen jongeren via de speciale website http://www.allesis.it uitvinden welke ICT-beroepen het best bij hen passen en tegelijkertijd meedoen aan een wedstrijd met tal van mooie prijzen.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht