Gemeente Cromstrijen


Meer handhaving op hondenbeleid in Cromstrijen

03-03-2010

Tijdens de raadsvergadering op 16 februari 2010 besloot de gemeenteraad het huidige hondenbeleid niet uit te breiden met meer voorzieningen. Wel stemde zij in met een uitbreiding van de uren van de Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Sinds half februari maken de inwoners ook kennis met een nieuwe BOA in Cromstrijen.

Respons evaluatie
In november 2009 verspreidde de gemeente een vragenlijst onder de inwoners en jongeren tot 12 jaar. De vragenlijst was gericht op de evaluatie naar het nieuwe hondenbeleid dat de gemeente in 2008 invoerde. Van de 5500 vragenlijsten ontving de gemeente 1166 ingevulde vragenlijsten retour van de inwoners. Een respons van 21,2%. Van de 450 vragenlijsten die de gemeente via de basisscholen onder jongeren verspreidde, ontving de gemeente 289 vragenlijsten retour. Een respons van 64%.

Resultaten evaluatie
Uit de resultaten blijkt dat 39% van de inwoners een afname ziet van de overlast, nadat de voorzieningen zijn aangebracht. Bij de jongeren blijkt dat de overlast met 20% is afgenomen. De gemeente stelde als doel dat de overlast met 10% moest dalen. Uit de evaluatie blijkt dat dit ruimschoots gehaald is. Ongeveer 86% kent het hondenbeleid. Volgens de hondenbezitters zijn er te weinig poepcontainers, zijn de uitrenplaatsen te klein en zien zij een alternatief voor de papieren poepzakjes. Ruim 59% gaf aan dat de handhaving ook in de avonduren plaats moet vinden.

Geen uitbreiding voorzieningen wel handhaving
De gemeenteraad besloot op 16 februari geen extra geld te steken in het uitbreiden en verbeteren van de huidige voorzieningen. De gemeenteraad wil op dit moment, met de verwachte bezuinigingen in zicht, geen langdurige verplichtingen aangaan. Daarom besloot zij om de mogelijk toekomstige uitbreiding en verbetering van het huidige beleid ter besluitvorming voor te leggen aan de nieuwe gemeenteraad. Wel stemde zij in om de handhaving uit te breiden. De BOA krijgt dus meer uren toebedeeld en ziet er onder andere op toe of hondenbezitters de poep van hun hond opruimen.

Nieuwe BOA
Sinds half februari 2010 is er een vrouwelijke BOA actief in Cromstrijen in de persoon van Sandra den Herder.