Ingezonden persbericht


Stadsherstel presenteert pianoconcert van Rian de Waal

Wat: Rian de Waal, pianoconcert
Waar: Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam

Wanneer: zondag 21 maart 2010

Entree: ¤ 15,- (serie van zes concerten naar keuze ¤ 75,-)

Een van de meest indrukwekkende sonates van Franz Schubert is de 'Grote' sonate in Bes, die de componist schreef in zijn sterfjaar. Alleen briljante pianisten nemen die uitdagende stuk op hun repertoire en in zijn eigen bescheiden tempo is Rian de Waal zo'n briljante pianist.

De Waal is een uitermate creatief kunstenaar en stelt zijn programma's met veel flair en originaliteit samen. Hij wordt dan ook graag gevraagd als inhoudelijke spil van kamermuziekfestivals en projecten. Één grote fascinatie houdt hem van jongs af aan al bezig: het fenomeen transcriptie. Binnenkort verschijnt er van zijn hand een boek over dit onderwerp. In de Amstelkerk laat hij Schuberts prachtige sonate flankeren door transcripties van Liszt over liederen van Schubert en Schumann.

Rian de Waal
Rian de Waal voltooide zijn studie cum laude bij Edith Grosz Lateiner aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn studietijd volgde hij meestercursussen bij onder andere Leon Fleischer en Rudolf Serkin en ontstonden contacten met andere klaviergrootmeesters van die generatie, zoals Jorge Bolet en Earl Wild. De weg naar een internationale carrière werd geopend toen hij in 1983 prijswinnaar was op het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Sindsdien is hij te beluisteren op vele belangrijke podia van Europa, Noord-Amerika en het Verre Oosten. Daarbij geeft hij recitals, treedt hij op als solist met orkest of speelt hij met collega's in kamermuziekverband. Rian de Waal is regelmatig te horen en te zien op radio en televisie. Hij maakte plaat- en cd-opnamen met werken van onder anderen Mendelssohn, Brahms, Tsjaikovski, Godowsky en Liszt. Hij werkte samen met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Ned erlands Philharmonisch Orkest, de Stuttgarter Philharmoniker, de City of London Sinfonia en het Pools Kamerorkest onder dirigenten als Riccardo Chailly, Hans Vonk en Hartmut Haenchen. Met violist Moshe Hammer, cellist Tsuyoshi Tsutsumi en klarinettist James Campbell vormt Rian de Waal het internationaal ensemble Da Camera waarmee hij succesvolle tournees maakt door Europa, Amerika en Azië. Ook gaf hij concerten met het St. Lawrence, Allegri en Tokyo Strijkkwartet. Rian de Waal is initiatiefnemer van het jaarlijkse Rhijnauwen Kamermuziek Festival in Bunnik en het jaarlijkse Kamermuziek aan de IJssel-festival in Zwolle. Hij is hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Stadsherstel

Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland, heeft geen winstoogmerk en zet zich in voor erfgoed, kunst en cultuur. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming van haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. Haar restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen per jaar. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten.

De bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.

Noot voor de redactie,