Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 maart 2010

Archeologische rapporten Alkmaar uitgereikt

De gemeente Alkmaar heeft al vele jaren een eigen reeks Rapporten over Alkmaarse Monumenten en Archeologie (RAMA). Deze rapporten helpen inzicht te krijgen in de rijke geschiedenis van Alkmaar. Maandag 1 maart werden twee nieuwe rapporten door wethouder Nico Alsemgeest aangeboden aan de toekomstige huurders van de Ambachtsschool, waar ook het Archeologisch Centrum zich gaat vestigen.

De rapporten bevatten een uitwerking van een groot aantal in Alkmaar verrichte opgravingen. In de rapporten is onder andere informatie te vinden over de historie van het Waagplein en over recente opgravingen in de Alkmaarse binnenstad en Koedijk.

De hoge dynamiek van de laatste decennia binnen de stad Alkmaar maakt dat het bodemarchief

regelmatig onderwerp van onderzoek is. Uit het feit dat het hier gaat om RAMA 13 en 14 mag geconcludeerd worden dat de gemeente Alkmaar er veelal in geslaagd is om archeologisch onderzoek in deze dynamiek een plaats te geven. Een opgraving is vaak de enige manier om de kennis te vergroten en voor toekomstige generaties beschikbaar te maken.

Ambachtsschool

De Ambachtsschool wordt een centrum waar verschillende instellingen op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed zich gaan vestigen. Tevens worden er woningen voor jongeren gerealiseerd. Op deze manier ontstaat er een levendig centrum voor kunst, cultuur en erfgoed.

Op meegezonden foto ziet u Paul Post, hoofd van het naar de Ambachtsschool verhuizende Regionaal Archief Alkmaar, met de rapporten. De foto is met vermelding van - fotostudio Natzijl - vrij te gebruiken.




Gemeente Alkmaar