Ministerie van Defensie

Oudste veteraan vandaag 107

3 maart 2010, 18.42 uur

De oudste Nederlandse veteraan, sergeant-majoor buiten dienst Van Eijkeren, is vandaag 107 jaar geworden. Van Eijkeren was voor en na de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Tijdens de oorlog nam hij in Nederland deel aan het verzet.

Voor zijn daden heeft Van Eijkeren diverse onderscheidingen gekregen, waaronder de Verguld Zilveren Medaille voor trouwe militaire dienst en het Ereteken voor Orde en Vrede.

Militair bezoek

Van den Broek overhandigt de 107-jarige een cadeau. Foto: ministerie van Defensie

Mede namens de minister, de staatssecretaris en de Commandant der Strijdkrachten bracht luitenant-kolonel Ed van den Broek van 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot, samen met een van zijn militairen, een verjaardagsbezoek aan Van Eijkeren. De militairen, die onlangs zijn uitgezonden naar Uruzgan, namen als cadeau een bloemetje en de dvd-box Oirschot-Uruzgan mee voor de jarige.

Jaarlijks krijgt de jarige veteraan al de voorzitter van de Vereniging Oud-Militairen Indie- en Nieuw-Guineagangers Nederland (VOMI), tevens voorzitter van het Veteranenplatform, luitenant-generaal buiten dienst Leen Noordzij, op bezoek.

Gezondheid

Van Eijkeren is een beetje doof, maar verkeerd verder in goede gezondheid. Op zijn verjaardag trekt hij zijn veteranentenue aan en spelt hij zijn medailles op. Hij vertelde zijn bezoekers vandaag volgend jaar weer op hun komst te rekenen.