European Parliament

De link tussen universiteiten en het bedrijfsleven

Onderwijs - 02-03-2010 - 12:14
"Samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven om werkloosheid tegen te gaan"

De economische crisis zorgt er onder meer voor dat pas afgestudeerden moeilijk aan een baan komen. Samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven zou een oplossing kunnen bieden, zo kwam aan de orde tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement op 23 februari.

De hoorzitting besprak de University-Business Dialogue, een nieuwe samenwerking voor de modernisering van de universiteiten in Europa. Een verslag van de Hongaar Pál Schmitt (EVP) behandelt het onderwerp. Schmitt: "In sommige landen komen 80% van de jonge afgestudeerden niet aan een baan in de eerste jaren na de universiteit. Is het probleem de kwaliteit van de opleidingen? Of is het de particuliere sector die te hoge verwachtingen heeft?"

Volgens Teresa Riera Madurell (S&D, ES) is het "in tijden van crisis moeilijk een baan te vinden. Dit is het moment om de echte samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven te stimuleren".

"Universiteiten moeten flexibeler worden"

Enkele sprekers zoals prof. dr. Robert Gabriel van de Universiteit van Pecs (Hongarije) lieten weten dat "de universiteiten veel flexibeler moeten worden dan vroeger". Ook waren de aanwezigen van mening dat academici en het bedrijfsleven samen moeten werken in navolging van de doelstelling van de University Business Dialogue.

De manier waarop dit moet gebeuren zou vooral door middel van mobiliteit, betrokkenheid van bedrijven en instrumenten zoals stages zijn. Schmitt: "Er moet niet alleen de mobiliteit onder studenten tussen landen komen, maar ook mobiliteit tussen bedrijven en universiteiten."

Het ontwerpverslag van Schmidt vraagt verder om de verbetering van carrièremogelijkheden van jonge afgestudeerden door innovatie en een ondernemingsgerichte denkwijze, bijvoorbeeld door ze aan te moedigen hun eigen spin-off bedrijven op te zetten.

Levenslang leren

Het ontwerpverslag meldt ook dat de mogelijkheden voor levenslang leren zo goed mogelijk moeten worden

afgestemd op de behoeften van individuen en dat "een baan voor het leven" niet meer bestaat en herscholing van fundamenteel belang is.

Schmitt is verder van mening dat universiteiten "een tracing systeem van hun studenten zouden moeten opzetten, zodat ze in staat zijn om hun afgestudeerden te volgen gedurende hun carrière om zodoende feedback te kunnen krijgen".

De voorzitster van de cultuurcommissie van het Europees Parlement Doris Pack (EVP, DE) liet tenslotte weten dat "de EU een platform kan zijn voor samenwerking op internationaal, nationaal en regionaal niveau. Ik hoop dat we deze samenwerking kunnen bevorderen."

REF. : 20100226STO69649