Nieuw-Vlaamse Alliantie


Eindelijk geld voor MYRRHA! (03/03/10)

De federale regering zou eindelijk een positieve beslissing hebben genomen over de financiering van het MYRRHA-project van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK). Het SCK kan rekenen op de gevraagde 400 miljoen, gespreid over een periode van 10 jaar. N-VA Kamerlid Flor Van Noppen en Kris Van Dijck, N-VA fractieleider in het Vlaams parlement reageren opgelucht en tevreden: Eindelijk krijgt dit levensbelangrijke project groen licht! Dit is goed nieuws voor het SCK, de Kempen en voor Vlaanderen.

Met MYRRHA plant het SCK de bouw van een internationale onderzoeksinfrastructuur, met een nieuwe testreactor als kloppend hart. Onderzoek naar afvalbeheer en medische toepassingen voor de behandeling van kankers staan bovenaan de agenda. Dit moet het studiecentrum toelaten de komende 40 jaar een absolute wereldspeler te blijven.

Kris Van Dijck: De financiering van MYRRHA is een enorme opluchting. Dit is een goede dag voor de Kempen en voor Vlaanderen. De 2.000 langdurige jobs die het project creëert zijn een enorme opsteker voor onze regio in deze economisch barre tijden. De economische return van het project valt niet te onderschatten. Zo vloeit er voor elke euro die de federale regering investeert, 12 euro terug naar onze economie.

Jarenlang heb ik in de Kamer geijverd voor dit project. Dat het zo lang geduurd heeft, is eigenlijk onbegrijpelijk. Maar vandaag ben ik in de eerste plaats tevreden. Nu nog even afwachten of er geen addertjes onder het gras zitten. Ik kan me niet voorstellen dat de PS dit zomaar heeft laten passeren, aldus nog Flor Van Noppen.

Auteur:
Kris Van Dijck, N-VA-fractieleider Vlaams parlement Flor Van Noppen, Kamerlid N-VA