NOC*NSF


Arnhem, 3 maart 2010

Olympische medaillewinnaars geëerd

In Den Haag zijn de Nederlandse medaillewinnaars gehuldigd door het kabinet en ontvangen door Hare Majesteit koningin Beatrix op huis ten Bosch.

Sven Kramer, Mark Tuitert en Nicolien Sauerbreij werden door minister Klink van VWS in de Ridderzaal op het Binnenhof te Den Haag geridderd in de orde van de Nederlandse Leeuw. Ireen Wüst, die na haar eerste gouden medaille op de Olympische Spelen van Turijn in 2006 deze Koninklijke Onderscheiding al had gekregen, ontving uit handen van de minister van VWS Ab Klink een eerste vliegles.

Nadat alle medaillewinnaars genoten hadden van een bezoek aan de koningin maakten zij per open koets een rijtoer terug naar de Ridderzaal. Daar werd het Nederlands Olympisch Team Vancouver 2010 toegesproken door minister-president Balkenende, minister Klink en NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra.

Tenslotte werden de behaalde medailles van de Olympiërs gehonoreerd met een medaillebonus en maakte Partner in Sport Ernst&Young bekend dat Jac Orie verkozen is tot Olympisch Coach Vancouver 2010.

De minister-president beschreef het gevoel van vele Nederlanders: "De Olympische Spelen hebben altijd iets magisch - dromen komen er uit en dromen vallen er in duigen. Eens in de vier jaar is alles intenser, grootser, emotioneler - en dat hebben wij als Nederlanders geweten. Het oranjehart heeft dit keer heel wat te verduren gehad."

Erica Terpstra stelde terugkijkend: "Omgaan met het onverwachte, dat is bij de Olympische Spelen altijd de kunst. En dat was zeker het geval voor die van Vancouver 2010." Refererend aan de val van het kabinet gaf ze aan benieuwd te zijn naar het toekomstig sportbeleid. "Wij zijn natuurlijk zeer benieuwd naar wat er uit de verkiezingen op 9 juni gaat komen. En naar wat een nieuw kabinet met het Olympisch Plan 2028 gaat doen. Dit plan biedt de politiek een prachtige kans te scoren met sport voor de hele samenleving!"


-----------------------