Uitslagen Citotoets 2010

03/03/2010 00:01

Cito Instituut voor Toetsontwikkeling

ARNHEM - Deze week ontvangen de deelnemende scholen leerlingrapporten met uitslagen van de Citotoets. In die leerlingrapporten wordt -op basis van de standaardscore- een onafhankelijk advies gegeven over de mogelijkheden van een leerling in de diverse brugklastypen. Bij een standaardscore van bijvoorbeeld 534 is het best passende brugklastype gemengde/theoretische leerweg en havo.

In 2010 behaalden de leerlingen gemiddeld een standaardscore van 535.8. De adviezen op basis van de Citotoets laten eenzelfde beeld zien als voorgaande jaren: ongeveer evenveel leerlingen hebben een advies voor vwo, havo of één van de leerwegen in het vmbo gekregen. Dat is al jaren zo. De toets wordt elk jaar ongeveer even goed gemaakt, afgezien van kleine schommelingen in de gemiddelde score.

In totaal hebben 3 kinderen alle 200 opgaven op het gebied van Taal, Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden goed beantwoord. 18 kinderen hebben slechts één fout gemaakt in de toets. Net als in voorgaande jaren halen jongens gemiddeld iets hogere standaardscores dan meisjes. Jongens en meisjes presteren op de verschillende onderdelen van de Eindtoets (gemiddeld genomen) duidelijk verschillend. Net als in 2009 scoren meisjes gemiddeld hoger bij Taal, al is het verschil tussen jongens en meisjes wel toegenomen. Bij Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden is het verschil tussen jongens en meisjes vrij stabiel. Net als in voorgaande jaren scoren jongens op deze onderdelen hoger dan meisjes al is er bij Studievaardigheden nauwelijks sprake van een verschil. Op alle onderdelen scoren vroege leerlingen hoger dan de overige leerlingen. Meer meisjes dan jongens zijn een vroege leerling.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://www.cito.nl

Noot voor de redactie:

- Noot voor redactie,