Voorronden nationaal kampioenschap metselen in Goes en Leeuwarden

26/02/2010 12:11

Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB)

De derde en vierde regionale voorronde van de 58e editie van de nationale KNB-metselwedstrijden vinden plaats op 4 en 5 maart a.s. De twee voorronden vinden tegelijkertijd plaats op twee verschillende locaties in het land. In het Zeeuwse Goes bij Bouwopleiding Zeeland en in het Friese Leeuwarden bij Praktijkopleiding Bouw.

De wedstrijden in Zeeland en Friesland zijn respectievelijk de derde en vierde van totaal zeven voorronden. Dit jaar doen landelijk zo'n 100 metselleerlingen mee uit de hoogste klassen van het VMBO, opleiding Bouwtechniek. In Goes worden 13

kandidaten verwacht uit Zuidwest-Nederland. Bij de voorronde in Leeuwarden doen 14 metselleerlingen uit de regio Noord in mee. De tweede dag van de voorronde, vrijdag 5 maart, valt bij de opleidingsinstituten samen met een open dag. In Friesland maakt de metselvoorronde traditioneel deel uit van de Friese vakwedstrijden. De prijzen in de Friese hoofdstad zullen worden uitgereikt door Gertjan Verbeek hoofdtrainer Heracles Almelo.

De prijsuitreiking in Goes wordt vrijdagmiddag 5 maart verricht landelijk coördinator metselwedstrijden Gerard Westenbroek.

Landelijke finale

De landelijke finale van de metselwedstrijden is van 12 tot en met 16 april in Veldhoven (N.Br.). Daar treden de 12 beste leerlingen uit de regionale voorronden tegen elkaar in het strijdperk met als inzet de hoogste eer: de Zilveren Troffel. Gelijktijdig met het metselkampioenschap vindt daar ook de Nationale Voegwedstrijd plaats. Deelnemers zijn leerlingen van de Praktijkopleiding Voegen van BGA-Nederland. Deze voegwedstrijd kent geen regionale voorronden.

Initiatief

De metsel- en voegwedstrijden zijn een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. Deze industrie, samenwerkend in het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB), wil met dit kampioenschap het metsel- en voegvak promoten en de instroom naar de metsel- en voegopleidingen stimuleren. KNB organiseert het kampioenschap in nauwe samenwerking met onder meer de koepels van metselbedrijven (AVM) en van voegbedrijven (VNV), kennisorganisatie Fundeon, de regionale Bouwopleidingsbedrijven, BGA Nederland en de VMBO-opleidingen Bouwtechniek.

Het Koninklijk verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (sinds 1884) - is de koepelorganisatie van de Nederlandse baksteenindustrie en behartigt de collectieve belangen van de leden. KNB is gevestigd in het Keramisch Huis in Velp. De Nederlandse baksteenindustrie realiseert jaarlijks een omzet van ca. 360 miljoen Euro. In de baksteenindustrie zijn ca. 1500 personen werkzaam (2008).

Via de site www.metselwedstrijden kunnen deelnemers, familie, collega's, opleiders, bedrijven en betrokkenen steeds het verloop en de resultaten van de wedstrijden op de voet volgen. Ook is informatie te vinden over het programma met alle data en locaties, de opzet en achtergronden van het kampioenschap. Bezoekers zijn bij de wedstrijden van harte welkom.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.knb-baksteen.nl