Universiteit Leiden

Van ISIS naar uSis

Op 4 maart is het zover: het studentenvolg- en inschrijvingssystemen ISIS en U-twist gaan uit de lucht om op 29 maart te worden opgevolgd door uSis, de lokale Leidse benaming voor het systeem Campus Solutions. Het nieuwe systeem biedt meer mogelijkheden.

Geen eenheid meer
ISIS was een huis geworden dat al naar gelang de behoefte naar alle kanten was uitgebouwd en een bijgebouw had in de vorm van U-twist. Het was geen eenheid meer en het voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Vandaar dat een aantal jaren besloten werd over te gaan naar een nieuw systeem.

Samenwerking
Leiden stond daarin niet alleen. Ook de Universiteit van Tilburg, de Radbouduniversiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam waren aan vervanging van hun systeem toe. Vandaar dat deze instellingen samenwerking hebben gezocht onder de naam SaNS: Samenwerking Nieuw Studenteninformatiesysteem. Gezamenlijkheid kost weliswaar in het voortraject meer tijd, maar scheelt later in het beheer veel geld.

uSis

Na Europese aanbesteding werd gekozen werd voor Peoplesoft Campus Solutions, een systeem van Oracle, net als SAP een van de grootste softwareleveranciers ter wereld. Campus Solutions is in Leiden lokaal omgedoopt tot het prettig in de mond liggende uSis, afkorting van Universitair Studenteninformatiesysteem. En zo zal het zijn Leidse leven beginnen.

Studievoortgang transparanter
Met uSis wordt voor studenten de eigen studievoortgang transparanter. Nieuw is dat ze online een overzicht van al hun cijfers kunnen oproepen. Ook hebben ze inzicht in hun studievoortgang: ze kunnen zien hoeveel studiepunten ze in het studiejaar gehaald hebben en hoeveel ze er nog te gaan hebben. Verder worden de brieven die in het kader van het bindend studieadvies zijn verstuurd in hun account geplaatst. Inschrijven voor vakken en tentamens en adresgegevens wijzigen kan in het systeem, net als voorheen met U-twist, uiteraard ook.

Intelligent systeem
Veel opleidingen stellen specifieke eisen aande samenstelling van het curriculum, onder meer in het kader van het bindend studieadvies maar ook anderszins. Ook die eisen zijn ingevoerd. Dit maakt het voor studenten makkelijk een studieplanning te maken: het systeem geeft intelligente feedback over haalbaarheid, ingangscriteria en de juiste volgorde van vakken, stages en praktica.

Niveaus van toegang

Het systeem kent verschillende niveaus van toegang. Dat van de student is er een, dat van de docent een ander. Die krijgt inzicht in de resultaten van de studenten die zijn of haar vak volgen, uitsluitend voor dat specifieke vak. De studieadviseur krijgt ruimere toegang; die kan de studievoortgang van alle onder zijn/haar hoede vallende studenten bekijken en ook commentaar toevoegen. De centrale Studentenadministratie kan op haar beurt de voor `centraal' relevante gegevens oproepen.

Maatwerk
Na de keuze van het systeem kon het echte werk beginnen: het aanpassen en gebruiksklaar maken van de software voor de betrokken instellingen, wat maatwerk was Daarvoor werd een implementatie-partner voor in de arm genomen: Oracle/Atos. Inmiddels hebben de samenwerkende instellingen ook een gezamenlijk expertisecentrum ingericht dat gevestigd is in Utrecht. Overigens gaat het nog maar om vier instellingen; de Radbouduniversiteit is onderweg uit het project gestapt.

In één keer live
De instellingen konden zelf bepalen wanneer live wilden gaan. De Universiteit van Tilburg en de Hogeschool van Amsterdam zijn vorig jaar alvast van start gegaan met het inschrijvingsdeel, de Universiteit van Amsterdam doet dat in april. `Wij hebben ervoor gekozen om eind maart met het hele systeem in één keer live te gaan', zegt drs. Willem te Beest, vice-voorzitter van de Universiteit Leiden en voorzitter van SaNS. `Hooguit gaat het systeem een week eerder open voor het personeel dan voor de studenten, we discussiëren er nog over of dat een verstandige stap is.'

Bevordering studiesucces
`Dat we de grote stap in een keer nemen', vervolgt Te Beest, `past bij ons strategisch beleid op het punt van studiesucces. We willen dat onze studenten gaan afstuderen in de tijd die ervoor staat: drie jaar voor de bachelor en een of twee jaar voor de master. Voor elke student is het daarom van belang om per jaar - of voor een kortere periode - een studieplan te maken. We willen de studenten daarbij ondersteunen door hen via uSis inzicht in hun studievoortgang te bieden en hen te helpen een goed en haalbaar studieplan op te stellen. Daarnaast levert uSis meer dan ISIS data op waarvan de analyse dienstig kan zijn aan een betere inrichting van het onderwijs.'

Implementatieteam blijft paraat
`Er zullen ongetwijfeld enkele kinderziektes de kop opsteken, dat is onvermijdelijk bij dit soort complexe introducties. Maar het implementatieteam blijft nog enige tijd en staat paraat om deze zo snel mogelijk uit de wereld helpen.'

(2 maart 2010/CH)

Nieuwsredactie - 02/03/2010