Rotterdams Conservatorium / Dansacademie


Delft, geschilderd door Vermeer.

De Gouden Eeuw
Op donderdag 4 en vrijdag 5 maart werken de leerlingen van de twee tweede klassen van de Havo voor Muziek en Dans aan het vakoverstijgende project De Gouden Eeuw. Het thema van dit project is de stad in al haar facetten. Hieraan zijn opdrachten gekoppeld die inzicht geven in het leven in een stad in de 17de eeuw en in de 21ste eeuw.

Donderdagochtend vergaren de leerlingen op school informatie over het thema. Om een beter beeld te krijgen van de stad in de 17de eeuw gaan ze donderdagmiddag onder leiding van gidsen op zoek gaan naar sporen uit De Gouden Eeuw in de binnenstad van Delft, de stad van Johannes Vermeer. In de tijd van Vermeer was Delft een bloeiende handels- en industriestad. Kunstambachtslieden en schilders verzamelden zich in het St. Lucasgilde, waarvan Vermeer lange tijd de voorman was. Precies op de plek van het vroegere gilde is nu het Vermeer Centrum Delft gevestigd. De leerlingen krijgen daar een rondleiding om de raadselachtige schilder beter te leren kennen.

Vrijdagochtend maken de leerlingen onder begeleiding van een docent een stadswandeling in het (moderne) centrum van Rotterdam.

Uiteindelijk kiezen de leerlingen twee beelden (oud en nieuw). Ze lichten hun keuze vrijdagmiddag toe tijdens een presentatie aan klasgenoten en docenten.

Tijdens het project wordt de vakkenstructuur doorbroken. Dat betekent dat het normale lesrooster vervalt. De leerlingen werken in groepjes. Kernvakken bij dit project zijn Nederlands, geschiedenis, beeldende vorming en aardrijkskunde.