Gemeente Leeuwarden

Onderzoek naar inburgering in Leeuwarden levert opvallende resultaten op.

'Een inburgeringtraject is erg intensief. Daarom moet een traject passen bij het persoonlijke leerdoel en de behoeften van de inburgeraar.' Dat is de belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek 'Inburgering in Leeuwarden' dat Regioplan, bureau voor beleidsonderzoek, uitvoerde in opdracht van de gemeente Leeuwarden.

De gemeente Leeuwarden voert een actief inburgering- en participatiebeleid. Sinds de invoering van de Wet Inburgering richtte de gemeente zich vooral op het oproepen van verplichte inburgeraars. De meeste inspanningen gaan momenteel uit naar de grote groep potentiële inburgeraars. Zij zijn weliswaar niet verplicht zijn om een inburgeringtraject te volgen maar zouden hier wel veel baat bij hebben.

Het is belangrijk om te weten wat inburgeraars zelf willen en hier op in te spelen. Leeuwarden gaat de vraag daarom beter afstemmen op het aanbod. Uit het onderzoek blijkt dat de behoeften van de groep vrijwillige inburgeraars zeer divers zijn. In veel gevallen zijn zij al zeer betrokken bij de samenleving. Ze willen best beter Nederlands leren, maar hebben geen behoefte aan kennis over de Nederlandse samenleving. Wel verwachten zij door het leren van Nederlands hun kansen op sociale contacten en werk te verbeteren. Bijna niemand van de geïnterviewden volgt een cursus, met name vanwege tijdgebrek.

Uit het onderzoek bleek dat (potentiële) inburgeraars op veel verschillende manieren bezig zijn met participatie en inburgeren. En lang niet altijd via een inburgeringtraject. Dit zie je niet terug in inburgeringcijfers. De vraag is of er niet breder gekeken moet worden in welke mate inburgeraars participeren in de Nederlandse samenleving.

Leeuwarden is geen randstad

Het onderzoek relativeert de schaal en de situatie van inburgering in de Friese praktijk. Leeuwarden is geen randstad. De lijnen zijn kort. Er ligt een goede infrastructuur waarin organisatie en mensen elkaar kunnen vinden. De bevolkingssamenstelling is divers en niet onder een gemene deler te vatten. Dit maakt dat er ook gemakkelijk successen zijn te halen en mensen bij de les te houden zijn.

Het is belangrijk dat mensen de kans krijgen om te zien en te ervaren wat er mogelijk is. De gemeente maakt daarom veel gebruik van intermediairs uit allochtone groepen. Dit zijn mensen die succesvol zijn ingeburgerd of nog bezig zijn met inburgering. Zij kunnen als geen ander de meerwaarde laten zien van wat de investering van een inburgering- of participatietraject oplevert. Het onderzoek biedt de gemeente handvatten om de huidige koers van het participatiebeleid verder te versterken. De gemeente wil de mensen die dat willen en kunnen de kans geven de taal te leren en hierdoor een stap vooruit te maken.