Gemeente Geldermalsen

Stationsomgeving

Actuele informatie over ontwikkeling stationsomgeving. De aanpak van de stationsomgeving bestaat uit drie onderdelen:
* Ontwikkeling Geldermalsense zijde met woningbouw en nieuw stationsplein

* Ontwikkeling Deilse zijde met Busstation, parkeerplaatsen en bouwkavels

* Bouw nieuwe Traverse met drie liften

Lees ook over:
Overlast en verkeershinder
Informatie
Stationsgebouw
Achtergrond

Geldermalsense zijde

Exploitatieovereenkomst

2 maart tekende gemeente Geldermalsen een exploitatieovereenkomst met Dura Vermeer Bouw Houten BV. Met afspraken voor de ontwikkeling van:
* de nieuwe woonwijk

* een zorghotel

* beperkte commerciële functies

De overeenkomst is samengevat in een zakelijke omschrijving.

Voorontwerp bestemmingsplan

In oktober 2009 lag een voorontwerp bestemmingsplan ter inzage. Op 10 november 2009 was er een inspraakavond over het voorontwerp. Er is een inspraakverslag gemaakt met alle inspraakreacties. Mede naar aanleiding van de ingekomen inspraakreacties zijn wijzigingen doorgevoerd bij het opstellen van een ontwerp bestemmingsplan.

Ontwerp bestemmingsplan

Het ontwerp bestemmingsplan voor het Stationsgebied Oost is op 5 maart
2010 ter inzage gelegd. Tot en met 16 april 2010 kunnen zienswijzen worden ingediend. Het ontwerp bestemmingsplan bestaat uit drie delen:
* toelichting

* plankaart

* regels

Hogere grenswaarde Wet geluidhinder

Door de ligging aan het spoor is de geluidsbelasting op een deel van de nieuw te bouwen woningen hoger dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Er wordt een procedure gevolgd om een 'hogere waarde' toe te staan. De procedure loopt tegelijk met de bestemmingsplanprocedure.
* Publicatie ter inzage legging

* Concept beschikking hogere waarde wet geluidhinder

Vervolg & Planning

Na afloop van de zienswijzentermijn wordt een reactiedocument over de ingekomen zienswijzen opgesteld. Dit reactiedocument en het eventueel gewijzigde definitief bestemmingsplan wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Vaststelling van het bestemmingsplan is gepland in september 2010.

Dura Vermeer realiseert het plan. Het streven is om in het tweede kwartaal van 2011 te starten met de werkzaamheden. De oplevering van de eerste woningen is dan in de eerste helft van 2013.

Deilsezijde

Op 1 maart 2010 sloot gemeente Geldermalsen een overeenkomst met NS Poort voor de ontwikkelingen aan de Deilse zijde. De ontwikkelingen moeten leiden tot een prettiger sfeer en een veiliger omgeving aan de westzijde van het spoor. Het plan bestaat in grote lijnen uit:
* 500 gratis parkeerplaatsen op maaiveld

* een busplein en stationsplein nabij de nieuwe traverse
* ruimte voor kantoren en wellness

* ruimte voor een schoolgebouw voor Helicon en Rivor
* een reconstructie van de Burgemeester Roozeveld van der Venlaan inclusief de aanleg van een fietspad en voetpad.

Planning


* maart: Kap bomen (nodig als vorobereiding op explosieven onderzoek)

* voorjaar: Onderzoek naar explosieven

* aansluitend: realisatie van de plannen

Het busplein en de parkeerplaatsen worden naar verwachting in 2011 in gebruik kunnen genomen. De gebouwen worden pas later gerealiseerd. Onder meer omdat er nog een bestemmingsplanprocedure nodig is.

Traverse

Het bestemmingsplan is in werking getreden en de bouwvergunning is onherroepelijk geworden.
Prorail werkt tot eind december 2010 aan de bouw van de nieuwe traverse. De werkzaamheden vinden vooral overdag plaats, tussen 7.00 uur en 18.00 uur. In de weekeinden, op Goede Vrijdag en tijdens Pasen wordt er niet gewerkt. Er wordt gewerkt in de nacht van maandag 8 maart op dinsdag 9 maart. De nachtelijke werkzaamheden geven meer overlast, zoals het heien van palen en sloopwerkzaamheden.

Werkzaamheden met meer geluid


* Van 22 tot en met 25 maart wordt een deel van de betonnen tunnelopgang aan de oostzijde van het station gesloopt. Dit gebeurt op werkdagen van 7.00 uur tot 18.00 uur. De tunnel blijft wel bereikbaar voor reizigers.

* Van 19 april tot en met 23 april wordt er geheid aan de westzijde van het station. Op werkdagen van 7.00 uur tot 18.00 uur.
* Van 24 tot en met 9 april worden er 33 palen geboord op het middenperron en de Geldermalsense zijde/voorplein. Er wordt dag en nacht gewerkt.

* In juli 2010 wordt de traverse in delen met een grote kraan op zijn plek geplaatst. Dit gebeurt in een treinvrije periode. ProRail werkt dan ook aan de spoorbrug bij Tricht.

Informatie

ProRail is opdrachtgever voor deze werkzaamheden. Met vragen kunt u tijdens kantooruren bellen naar de afdeling Publiekscontacten, 0900-77
67 245 (EUR 0,20 p.m.). U kunt ook een contactformulier invullen op www.prorail.nl/contact. Meldt u hierbij dan het volgende kenmerk: M-003427.

Informatie over gevolgen treindienst

De werkzaamheden kunnen ook gevolgen hebben voor de treinreizigers. Reizigers kunnen voor meer informatie kijken op www.ns.nl en teletekstpagina 754, of bellen naar 0900-9292 (EUR 0,70 p.m.).

Overlast en verkeershinder

Een actueel overzicht van eventuele verkeershinder of andere concrete maatregelen in verband met de werkzaamheden staan op de homepage van de website. Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op deze site? Neem dan een e-mailabonnement op de nieuwsbrief.

Stationsgebouw

NS heeft het voornemen het monumentale stationsgebouw te restaureren en nieuwe gebruiksmogelijkheden te creëren. In samenwerking tussen gemeente en NS wordt gezocht naar gebruikers die in het gebouw willen huren.

Informatie over de gebruiksmogelijkheden en huurprijzen bij de heer W. Pluim (NS Poort); 06-52001797 of e-mail wouter.pluim@ns.nl.

Informatie

Volg de ontwikkelingen via de website. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij:

* de heer A. Preesman (0345-586539) voor de Traverse en de Westzijde
* de heer R. Oldebesten (0345-586681) voor de Oostzijde

Achtergrond

De omgeving van het station in Geldermalsen heeft te kampen met knelpunten.

* Het parkeerterrein heeft onvoldoende capaciteit,
* de omgeving wordt als sociaal onveilig ervaren,
* het gebied heeft een rommelige aanblik en
* de gebrekkige bereikbaarheid veroorzaakt verkeersoverlast in de omgeving.

De stationsomgeving biedt ook mogelijkheden. Meerdere overheden, Prorail en de NS willen de kans van Geldermalsen 'als poort naar de regio Utrecht' benutten door in Geldermalsen meer functies aan het station te koppelen, zowel wonen als werken. Dit zal het gebruik van het station intensiveren. Door aanbieden van P&R-voorzieningen van goede kwaliteit kunnen mensen uit de regio hun auto bij het station parkeren en met de trein verder reizen naar de regio Utrecht en verder.

Alle ontwikkelingen worden uitgevoerd binnen het op 29 oktober 2008 door de gemeenteraad vastgestelde stedenbouwkundig plan.
---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258
e-mail: info@geldermalsen.nl