Gemeente Harenkarspel


Campagne Aanpak Kindermishandeling is begonnen

Zaterdag 20 februari is de regionale Campagne Aanpak Kindermishandeling begonnen.

Het regionale infoteam van de Campagne Aanpak Kindermishandeling heeft grote letters neergezet, waardoor te lezen viel: "Het was een ongelukje". Zowel Den Helder als Schagen werden met deze letters bezocht. Dit was het startsein voor de regionale campagne in de Kop van Noord-Holland. Voorbijgangers werden geïnformeerd over wat men kan doen met vermoedens van kindermishandeling. De landelijke campagne richt zich specifiek op omstanders van het kind. Voor meer informatie kijk op www.watkanikdoen.nl.

Kindermishandeling in Nederland
de feiten

Meer dan 107.000 kinderen zijn jaarlijks slachtoffer van mishandeling.

In iedere schoolklas van 30 kinderen is gemiddeld ten minste 1 kind slachtoffer van kindermishandeling.

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking (45%) is zelf ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Getuige zijn van huiselijk geweld is een vorm van kindermishandeling.

Vooral kinderen tot 9 jaar zijn oververtegenwoordigd als het gaat om kindermishandeling.

Zodra scholieren in de leeftijd 12 tot 18 jaar zijn, heeft 37 procent van hen ooit enige vorm van kindermishandeling meegemaakt.

Naar schatting zijn er in 2007 tussen de veertig en vijftig kinderen overleden als gevolg van kindermishandeling.

In 82 procent van de meldingen bij het AMK (=Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) blijkt er na onderzoek daadwerkelijk sprake te zijn van kindermishandeling. Zes procent van de meldingen blijkt een andere achtergrond te hebben en bij 12 procent van de meldingen is het onduidelijk wat de achtergrond is.

Mensen met kinderen zijn meer begaan met kindermishandeling, dan mensen zonder. Van de mensen die kinderen hebben, voelt 73 procent zich nauw betrokken bij het onderwerp kindermishandeling, terwijl mensen zonder kinderen zich slechts in 32 procent van de gevallen betrokken voelen.


· Kindermishandeling komt in ieders omgeving voor.

Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,

1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,

1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600