Gemeente Lingewaard


Bekendmakingen / Park Lingezegen

PARK LINGEZEGEN


* Ontwerp-intergemeentelijke structuurvisie Park Lingezegen
* MER Park Lingezegen

Kennisgeving op grond van de gemeentelijke inspraakverordeningen en artikel 7:20 van de Wet milieubeheer (Wm)

Burgemeester en wethouders van Overbetuwe en van Lingewaard maken bekend dat, ten behoeve van de realisatie van Park Lingezegen, met ingang van donderdag 4 maart 2010 gedurende 6 weken ter inzage liggen:


* de ontwerp-intergemeentelijke structuurvisie Park Lingezegen
* het MER (milieueffectrapport) Park Lingezegen

Tevens liggen de bijlagen en bijbehorende onderzoeken ter inzage.

Waar kunt u de stukken inzien?

Van 4 maart tot en met 14 april 2010 kunt u de stukken inzien op de volgende locaties:
Informatiebalie gemeentehuis Overbetuwe, locatie Elst, Dorpsstraat 67 te Elst (maandag t/m woensdag van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag van
8.30 tot 20.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur en receptie locatie Andelst, Europaplein 1 te Andelst (maandag t/m donderdag van
8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur). U kunt de stukken ook digitaal inzien op www.overbetuwe.nl, verder klikken op Wonen en Leven en vervolgens op Ruimtelijke Plannen.
* Gemeentewinkel van de gemeente Lingewaard, Raadhuisplein 1 te Huissen (maandag van 8.30 tot 19.30 uur, dinsdag t/m donderdag van
8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur). U kunt de stukken ook digitaal inzien op www.lingewaard.nl, verder klikken op Wonen en leven/projecten ruimtelijke
ordening/bekendmakingen/intergemeentelijke structuurvisie Park Lingezegen.


* Provincie Gelderland in de bibliotheek van het Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur).

Hieronder kunt u lezen hoe u kunt reageren op de ontwerp-intergemeentelijke structuurvisie en/of op het MER Park Lingezegen.

Park Lingezegen

Park Lingezegen is een landschapspark in aanleg tussen Arnhem en Nijmegen, op grondgebied van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. Het park heeft een oppervlakte van 1500 hectare en zal voorzien in een kwalitatief hoogwaardig uitloop- en recreatiegebied voor de bewoners van de regio. Naast recreatie wordt ook ruimte geboden aan landbouw, natuur en water. Door het (verder) ontwikkelen van deze functies wordt invulling gegeven aan de aanwijzing tot Rijksbufferzone van het gebied. Binnen deze zone dient verdere verstedelijking te worden tegengegaan en dient de ontwikkeling gericht te zijn op een versterking van de omgevingskwaliteit.

In het landschapspark worden vijf deelgebieden onderscheiden die elk hun eigen sfeer en hoofdfunctie kennen en samen het Park Lingezegen vormen.

Voor meer informatie over Park Lingezegen verwijzen wij u naar de stukken en ook naar www.parklingezegen.nl

Ontwerp-intergemeentelijke structuurvisie Park Lingezegen

Deze structuurvisie betreft een intergemeentelijke structuurvisie omdat het plangebied van Park Lingezegen delen van het grondgebied van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard beslaat.

In deze structuurvisie wordt invulling gegeven aan de realisatie van publieke onderdelen (basisuitrusting) van het landschapspark. Naast de basisuitrusting wordt in deze structuurvisie het beleid vastgelegd voor de gewenste ruimtelijke ontwikkeling tot 2025 (streefbeeld) voor het plangebied van Park Lingezegen.

De structuurvisie biedt een toetsingskader voor toekomstige plannen en projecten in het gebied. Het is het richtinggevende document waarin voor maatschappelijke organisaties, private ontwikkelaars en burgers duidelijk wordt welk ruimtelijk beleid de beide gemeenten nastreven. De uitkomsten van het MER zijn mede bepalend geweest voor de ruimtelijke keuzes die in de structuurvisie zijn vastgelegd.

Wilt u een reactie geven op de ontwerp-intergemeentelijke structuurvisie?

Met ingang van donderdag 4 maart 2010 ligt de ontwerp-structuurvisie Park Lingezegen gedurende 6 weken ter inzage. Inspraakreacties kunnen op de volgende wijze worden ingediend:


* Inwoners van de gemeente Overbetuwe en belanghebbenden kunnen binnen de genoemde termijn een schriftelijke reactie (niet per e-mail) indienen bij de gemeenteraad van Overbetuwe, Antwoordnummer 175, 6660 VB Elst. Indien u mondeling uw inspraakreactie wilt geven, moet u daarvoor - ook binnen genoemde termijn - een afspraak maken met mevrouw M. van Gent, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon (0481) 362 185.
* Inwoners van de gemeente Lingewaard en belanghebbenden kunnen binnen de genoemde termijn een schriftelijke reactie (niet per e-mail) indienen bij de gemeenteraad van Lingewaard, Postbus 15,
6680 AA Bemmel. Indien u mondeling uw inspraakreactie wilt geven, moet u daarvoor - ook binnen genoemde termijn- een afspraak maken met de heer J. Bruckwilder, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon (026) 32 60 144.

MER Park Lingezegen

Het MER (milieueffectrapport) is een document waarin zo objectief mogelijk is beschreven welke milieueffecten te verwachten zijn wanneer een bepaalde activiteit wordt ondernomen. In een milieueffectrapport moet ook worden aangegeven welke mogelijke alternatieven er zijn en wat daarvan de milieueffecten zijn. Op deze wijze zijn de eventuele milieugevolgen vroegtijdig te signaleren en op hun waarde te schatten. Daarmee krijgen de diverse milieuaspecten zoals bijvoorbeeld geluid, bodem en luchtkwaliteit, een volwaardige plek in de ruimtelijke keuzes die gemaakt worden voor de inrichting van een gebied.

Voor Park Lingezegen is een MER opgesteld als onderbouwing van de door de gemeenteraden van Overbetuwe en Lingewaard vast te stellen intergemeentelijke structuurvisie en de bestemmingsplannen voor Park Lingezegen. Gedeputeerde Staten van Gelderland, die voor Park Lingezegen als initiatiefnemer optreden, hebben het MER Park Lingezegen laten opstellen.

De voorontwerp-bestemmingsplannen zijn nog in voorbereiding en worden later apart ter visie gelegd.

In het MER Park Lingezegen zijn diverse alternatieven in beeld gebracht samen met de daarbij behorende milieuaspecten. Uiteindelijk is een voorkeursalternatief bepaald. Dit MER is door de gemeenteraden van Overbetuwe en Lingewaard aanvaard. Daarmee is het rapport vrijgegeven voor de zienswijzenprocedure. Het rapport is ook voor advies gestuurd aan de Commissie m.e.r. De Commissie beoordeelt of de essentiële informatie aanwezig is en of de geleverde informatie van voldoende kwaliteit is om het milieubelang een volwaardige plaats te geven bij de besluitvorming. De eerder door beide gemeenteraden vastgestelde richtlijnen voor het opstellen van het MER vormen hierbij mede het toetsingskader. Verder worden de binnenkomende zienswijzen nagezonden aan de Commissie m.e.r. De Commissie betrekt de zienswijzen in haar advies.

Wilt u een reactie geven op het MER Park Lingezegen?

Voor de voorbereiding van het MER treedt de gemeenteraad van Overbetuwe op als coördinerend bevoegd gezag.

Met ingang van donderdag 4 maart 2010 ligt het MER Park Lingezegen gedurende 6 weken ter inzage. Een ieder kan gedurende deze termijn schriftelijk (niet per e-mail) bij de gemeenteraad van Overbetuwe (Antwoordnummer 175, 6660 VB Elst) zijn/haar zienswijze over dit MER indienen.

Indien u mondeling uw zienswijze kenbaar wilt maken, moet u - ook binnen genoemde termijn - een afspraak maken met mevrouw M. van Gent, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon (0481) 362 185.

In de Wet milieubeheer is bepaald (artikel 7.20), dat zienswijzen tegen een MER slechts betrekking kunnen hebben op het niet voldoen aan de wettelijke eisen of aan de vastgestelde richtlijnen. Deze richtlijnen maken deel uit van de ter inzage liggende stukken. Verder kunnen zienswijzen zich richten op onvolkomenheden of onjuistheden in het MER.

Informatie-avonden

U kunt op twee informatie-avonden informatie krijgen over de ontwerp-intergemeentelijke structuurvisie en het MER Park Lingezegen. De informatie-avonden zijn van 19.30 tot 21.30 uur en vinden plaats op maandag 8 maart 2010 in De Droom, Aamsestraat 32, 6662 NB Elst en woensdag 17 maart 2010 in Het Wapen van Bemmel, Dorpsstraat 52, 6681 BP Bemmel.

Voor meer informatie over de inloopavonden kunt u terecht bij het projectbureau Park Lingezegen, tel. (026) 359 9551, post@parklingezegen.nl en www.parklingezegen.nl

Milieu Effecten Rappartage
MER-rapport Park Lingezegen deel 1
MER-rapport Park Lingezegen deel 2
MER-rapport Park Lingezegen deel 3
Startnotitie MER Park Lingezegen
Richtlijnen voor het MER Park Lingezegen-DEFINITIEF raadsvoorstel vaststelling richtlijnen mer lingezegen raadsvoorstel MER Park Lingezegen
advies mer
aanbiedingsbrief advies mer
VKA MER Park Lingezegen definitief kaart

Structuurvisie
Rapport Park Lingezegen 2010-02-02
Rapport Park Lingezegen bijlage 6
SV Park Lingezegen kaart

Explosievenonderzoek
Explosieven vooronderzoek

Ecologie
Eindrapportage Ecologisch onderzoek Park Lingezegen Lingezegen Kaarten 1a tm 5b
Lingezegen_Kaarten 5c tm 8d

Archeologie
Archeologie RAP 1982 incl kaartbijlagen
Bijlage 1 verwachtingskaart deelgebied 1
Bijlage 2 verwachtingskaart deelgebied 2

Inloopavond
Reactienota inloopavonden
Kaart 1 (19-05-2009)
Kaart 2 (19-05-2009).
Kaart 3 (19-05-2009)
Kaart 4 (20-05-2009)
Kaart 5 (20-05-2009)
Kaart 6 (22-06-2009)
Kaart 7 (22-06-2009)

Natuur
Voortoets natuurbeschermingswet