Gemeente Midden Delftland


Heroverweging beleid anti-speculatiebeding

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in Nederland sterk toegenomen. De gemeente spant zich in om ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen gerealiseerd worden en dat deze woningen betaalbaar, en daarmee beschikbaar voor de oorspronkelijke doelgroep, blijven. Een belangrijk middel om dit te bereiken, is het anti-speculatiebeding. In de contracten bij nieuwbouwkoopwoningen wordt in Midden-Delfland dan ook altijd een dergelijk beding opgenomen.

Hardheidsclausule
Het uitgangspunt is dat het anti-speculatiebeding toegepast wordt, zoals opgenomen in de akte, tenzij er sprake is van een situatie waarbij de oorspronkelijke koper, buiten zijn schuld om, in financiële problemen komt. Dit wordt ook wel de hardheidsclausule genoemd.
Algemeen aanvaardt geldt dat in de volgende gevallen: a. Echtscheiding of verbreken van een notarieel vastgelegde samenlevingsovereenkomst;
b. Noodzaak tot verhuizing vanwege werkomstandigheid; c. Overlijden koper of diens echtgenoot of levenspartner; d. Noodzaak tot verhuizing vanwege gezondheid koper.

Als er sprake is van een andere situatie als hierboven genoemd, dan kan de hardheidsclausule niet toegepast worden. Dit betekent dat het college van burgemeester en wethouders dan de te hanteren verkoopprijs bepaalt. Indien een woning dan boven deze vastgestelde prijs verkocht wordt, dan is over de meerprijs een boete verschuldigd.

Heroverweging beleid
Jurisprudentie en de huidige marktomstandigheden zijn voor de gemeente aanleiding geweest om het huidige gebruik van het anti-speculatiebeding te heroverwegen. Deze heroverweging heeft ertoe geleid dat wij besloten hebben om een ruimere toepassing te geven aan de hardheidsclausule. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in de woningen gelegen in de wijk Korpershoek en overige nieuwbouwwoningen.

Woningen in de wijk Korpershoek
Voor de woningen in de wijk Korpershoek geldt een termijn van tien jaar. Op 22 december 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat op grond van de overeenkomsten een bewoner die zijn woning wil verkopen nog verplicht is om hiervoor toestemming te vragen aan de gemeente. Indien uit de gegevens uit het bevolkingsregister blijkt dat verzoeker hier tenminste vijf jaar woonachtig is, dan zal voor de verkoop van de woning via de vrije markt toestemming verleend worden.

Overige nieuwbouwkoopwoningen
Voor een woning waarop volgens het contract een verkoopregulerend beding van toepassing is, zal voor verkoop altijd toestemming van het college van burgemeester en wethouders gevraagd moeten worden. Gelet op de huidige financiële marktomstandigheden is op 22 december 2009 door het college besloten om, zolang er landelijk gezien nog sprake is van een financiële crisis, voor woningen waarvan de verplichtingen zijn aangegaan vóór 1 september 2008, toepassing te geven aan de hardheidsclausule. Dit houdt in dat de betreffende woningen via de vrije markt verkocht mogen worden. Aan het eind van dit jaar, of eerder indien landelijk blijkt dat de financiële crisis voorbij is, zal het college zich beraden of deze beleidslijn wordt voortgezet.