OPTA in 2010: voorkomen van overtredingen en bevorderen van innovatie

04/03/2010 10:08

Opta

Het komende jaar gaat OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, extra aandacht besteden aan het voorkomen van overtredingen en het bevorderen van innovatie. Dit heeft de toezichthouder vandaag bekend gemaakt in haar Focus op 2010. Daarmee blijft OPTA werken aan concurrentie en vertrouwen in de communicatiesector in het belang van de consument. Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA over het toezicht in 2010: "In ons toezicht spreken we bedrijven direct aan op hun verantwoordelijkheid om te regels na te leven, daarmee voorkomt OPTA overtredingen en eventuele schade aan de markt. Daarnaast treedt OPTA hard op als sprake is van een bewuste overtreding. Het doel is direct in het hart van een onderneming te sturen, zodat er een organisatie en bedrijfscultuur ontstaat waarbij regelnaleving vanzelfsprekend is. Het komende jaar scherpen wij onze boetebeleidsregels in lijn met deze visie aan. Ander belangrijk aandachtspunt voor het komende jaar is innovatie: OPTA stimuleert de aanleg van supersnelle breedbandnetwerken door investeringszekerheid te bieden. Dan blijft Nederland qua uitrol van breedbandaansluitingen tot de absolute wereldtop behoren."

OPTA's aandachtgebieden voor 2010:


1. Preventief en repressief toezicht - OPTA scherpt boetebeleidsregels aan en stuurt hierbij op preventie en eigen verantwoordelijkheid. Zware overtredingen of herhaling wordt harder bestraft.


2. Verminderen van misbruik en irritatie van consumenten - Internetveiligheid, ongewenste telemarketing en misbruik via 0900-nummers blijft prioriteit. Via ConsuWijzer houdt OPTA vinger aan de pols. In 2010 onderzoekt OPTA de beweegredenen van bedrijven voor deze vormen van misbruik.


3. Marktregulering - OPTA implementeert de verplichtingen uit de marktanalyses 2008, o.a. op het gebied van kabeltelevisie en de zakelijke markt, en start met de marktanalyses voor 2011.


4. Stimuleren van investeringen in snelle netwerken - OPTA stelt in 2010 de tarieven voor toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken vast, waarmee uitrol met behoud van concurrentie wordt bevorderd.


5. Liberalisering postmarkt - OPTA houdt in de gaten of de nieuwe postwet leidt tot meer concurrentie en voordelen voor de (zakelijke) klant. Daarom onderzoekt OPTA in 2010 de keuzemogelijkheden en de prijs-kwaliteitverhouding op de geliberaliseerde postmarkt.

Dalende begroting - meer taken

OPTA heeft natuurlijk ook andere taken die niet in de Focus op 2010 staan. Deze staan in de toelichting bij de begroting 2010, die op www.opta.nl te vinden is. Voor het toezicht op de communicatiesector betalen marktpartijen jaarlijks een vergoeding. Bijna 90% van OPTA's werkzaamheden wordt uit deze vergoedingen betaald. De begroting 2010 laat een dalende lijn zien ten opzichte van 2009 terwijl er meer taken bij zijn gekomen. De afgelopen vijf jaar heeft OPTA steeds meer werkzaamheden uitgevoerd met een dalende begroting en bezetting. Door de constante focus op efficiëntie en effectiviteit zal OPTA in 2011 aan de rijksbrede taakstelling voldoen. Daarmee bereikt OPTA de grens wat betreft mogelijkheden om nog efficiënter te gaan werken. In de toekomst krijgt OPTA overigens nog meer taken, met name op het gebied van consumentenbescherming.





http://www.opta.nl/nl/actueel/recente-publicaties/publicatie/?id=3142




Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit