Gemeente Breda

NS Poort en Gemeente Breda presenteren stedenbouwkundige plannen voor Stationskwartier Noordwest en De Hoven

Dit is een gezamenlijk persbericht van Gemeente Breda en NS Poort

Stationskwartier Noordwest krijgt een krachtige uitstraling door een mix van functies en een bijzonder coulissenlandschap. De Spoorstraat wordt een levendige straat met woningen, kantoren en groene hoven.

Het college van Breda heeft de door NS Poort voorgestelde stedenbouwkundige uitwerking van het Stationskwartier (De Coulissen en De Hoven) vastgesteld. Zij reageert positief en enthousiast op de gepresenteerde plannen. Wethouder Oomen: âdeze plannen zijn een belangrijke stap in de verdere kwalitatief hoogwaardige ontwikkeling van het Stationskwartier. Met onze partners kunnen wij het gebied verder gaan ontwikkelenâ.

De Hoven en het Stationskwartier Noordwest zijn onderdeel van de nieuwe wijk Stationskwartier. Doel van NS Poort is om samen met gemeente en andere partners het stationsgebied Breda âtot leven te brengenâ. Dat doet NS Poort door het optimaal op elkaar afstemmen van uiteenlopende functies zoals reizen, wonen, werken en winkelen met als resultaat een stationsgebied dat een aantrekkelijke plek wordt waar mensen graag willen komen, bedrijven zich graag willen vestigen en mensen zich thuis voelen.

Deze uitgangspunten komen terug in de stedenbouwkundige plannen die NS Poort met Gemeente Breda, Claus en Kaan Architecten (Stationskwartier Noordwest) en Grosfeld Van der Velde Architecten (De Hoven) heeft opgesteld.

Stationskwartier Noordwest: bijzonder coulissenlandschap In het stedenbouwkundig plan Stationskwartier Noordwest geeft NS Poort haar visie op het gebied ten noordwesten van het station. Hierin maakt dit deelgebied integraal onderdeel uit van het Stationskwartier door er een nieuwe wijk te ontwikkelen met een hoogstedelijke allure, een krachtige uitstraling en een mix van functies. Een dynamische wijk die verrast en prikkelt door de hoogte, de hoge dichtheid en de grote volumes van de gebouwen.

Naar de randen van de wijk toe voorziet NS Poort een goede aansluiting op de bestaande bebouwing. Daar worden de gebouwen minder hoog. Ontwikkelaar Marjan Klein van NS Poort: âDe architectuur van de wijk willen we krachtig maken en laten kenmerken door een moderne uitwerking van traditionele materialen zoals baksteen. In het gebied komt een mix van functies, namelijk wonen, werken en commerciële voorzieningen, waaronder horeca en kleine bedrijvigheid. Speciaal is het coulissenlandschap dat we in het plan hebben opgenomen. Dit is een parkachtig landschap met een wandel- en verblijfgebied voor bewoners en gebruikers dat ook goed waarneembaar is voor passerende treinreizigers.â Ook vanaf de nieuw aan te leggen Stationslaan in de wijk is dit landschap te zien door doorkijkjes in de bebouwing.

De Hoven: huidige bewoners bepaalden mee in ontwerp groene hoven In het stedenbouwkundig plan De Hoven geeft NS Poort haar visie weer op het plangebied bij de Spoorstraat in het Stationskwartier. Hierin wordt de Spoorstraat een levendige straat waar bewoners prettig kunnen verblijven door een mix van kantoren en woningen. Een belangrijk element zijn de groene hoven die mede door de inbreng van de huidige bewoners van de Spoorstraat in het plan zijn opgenomen. Ook de architectuur vormt een mix, namelijk een mengeling van hoog en laag. Aan de Spoorstraat sluiten de gebouwen qua hoogte aan bij de bestaande bebouwing. Naar de sporen toe worden de gebouwen geleidelijk hoger. Woningen en kantoren krijgen een moderne vormgeving. Ontwikkelaar Ilse Schutte van NS Poort: âOpmerkelijk zijn de groene hoven die wij in de straat willen creëren. Met een aantal bewoners van de Spoorstraat zijn we gezamenlijk tot een ontwerp gekomen voor deze hoven. Zij kozen voor een ontwerp met organische vormen die een mooi contrast opleveren met de strakke architectuur van de woningen en kantoren.â

In het ontwerp is ook een half bovengrondse parkeergarage opgenomen die als verbindend element onder alle gebouwen doorloopt. Daar waar de parkeergarage zichtbaar is heeft deze een met klimplanten begroeide gevel.

Breda, 4 maart 2010