Gemeente Halderberge


Uitbreiding lokaal AED-netwerk

Met de aanschaf van een 9-tal AED's wil de gemeente Halderberge de beschikbaarheid van deze reanimatieapparaten in de gemeente verbeteren. De AED's (Automatische Externe Defibrillators) worden aan diverse verenigingen en gemeenschapsaccommodaties beschikbaar gesteld, zoals:

* dorpshuis De Schakel (Bosschenhoofd)

* voetbalvereniging DEVO (Bosschenhoofd)

* dorpshuis Het Kompas (Hoeven)

* Atletiekvereniging AVO'83, Mixed Hockeyclub (Oudenbosch)
* Gymnastiekvereniging Alpha (Oudenbosch)
* voetbalvereniging SC Gastel (Oud Gastel)
* voetbalvereniging SV De Schutters (Stampersgat)

De plaatselijke EHBO-verenigingen zijn eerder al voorzien van een AED en een oefenapparaat. Andere verzoeken zijn nog in behandeling.


* Automatische Externe Defibrillator

* Uitbreiding beschikbaarheid

* AED in uw omgeving aanmelden

Automatische Externe Defibrillator

Een AED is eenvoudig gezegd een apparaat dat ingezet kan worden als iemand een `hartstilstand' heeft, waarbij door het toedienen van een stroomstoot het hart weer op gang gebracht kan worden. Een AED kan bediend worden door niet-medisch geschoolde personen. Wel is kennis nodig van reanimatie. Deze kennis is aan te leren bij een instructiebijeenkomst voor AED eventueel in combinatie met EHBO.

omhoog

Uitbreiding beschikbaarheid

In de kernen van de gemeente Halderberge zijn al op diverse locaties AED's aanwezig, veelal bij bedrijven en instellingen, maar de beschikbaarheid voor de inwoners is tot nu toe nog beperkt. Vandaar dat de gemeente Halderberge in haar volksgezondheidsplan heeft opgenomen om het aantal AED's gefaseerd uit te breiden. De gemeente hoopt dat meer bedrijven en instellingen ook zelf initiatieven zullen nemen om voor hun directe omgeving een AED aan te schaffen. Dit past ook in de voorzieningen voor de bedrijfshulpverlening. Alle AED's samen kunnen zo een lokaal netwerk gaan vormen.

De verenigingen wordt gevraagd een aantal vrijwilligers te werven die willen deelnemen aan een AED-training en die vaardigheid ook willen onderhouden. De gemeente wil in overleg met de EHBOverenigingen ook onderzoeken of een AED in een woonwijk, bijvoorbeeld bij een gediplomeerd EHBO-er, ophangen zou kunnen worden zodat bij een incident in de thuissituatie ook dan binnen 6 minuten een adequate reanimatie uitgevoerd kan worden. Helaas zal dit niet overal mogelijk zijn, maar zeker de moeite om de haalbaarheid na te gaan.

omhoog

AED in uw omgeving aanmelden

De gemeente neemt het initiatief om alle AED's in Halderberge in kaart te brengen en dat overzicht actueel te houden. Hiervoor wordt ook een beroep gedaan op de alle bedrijven,verenigingen en instellen om de aanwezigheid van een AED te melden en wijzigingen door te geven. Dat >> meer informatie over AED aanmelden
omhoog