Provincie Noord-Holland

Nieuwe informatiepunten Nationaal Park Zuid-Kennemerland

04 maart 2010 - Nieuwsartikel

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland krijgt er komende jaren drie nieuwe informatiepunten bij. Het gaat om een centraal bezoekerscentrum bij ingang âKoevlakâ aan de Zeeweg tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee en twee informatiepunten bij Elswout en het Kennemerstrand.

Met de uitbreiding kan het Nationaal Park meer mensen bereiken en beter informeren. Elk informatiepunt krijgt een eigen thema. Op landgoed Elswout is dat landgoederen en cultuurhistorie. Bij het Kennemerstrand kunnen mensen in de toekomst terecht voor informatie over kust en klimaat. Het streven is om dit te combineren met het nieuw te bouwen Pieter Vermeulen Museum, waarvan de exacte locatie nog niet bekend is. Verder zijn er plannen om een nieuw centraal bezoekerscentrum te bouwen bij ingang âKoevlakâ, met als thema ecologie en natuur. De ligging van dit nieuwe centrum is ideaal ten opzichte van de (hoofd)ingang en het parkeerterrein van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In de inrichting worden de verschillende ecologische zones die in het gebied te vinden zijn (bos, struweel, vochtige duinvalleien, duingraslanden, zeereep) tot leven gebracht met een permanente tentoonstelling.

Het huidige centrale bezoekerscentrum âDe Zandwaaierâ blijft voorlopig in bedrijf, maar het pand gaat een nieuwe bestemming krijgen.

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is ongeveer 4000 hectare groot, strekt zich uit over 10 km en ligt in de gemeenten Bloemendaal, Zandvoort, Haarlem en Velsen. Het Nationaal Park is een samenwerkingsverband van de terreinbeheerders Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, particuliere eigenaren, het IVN, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen en de provincie Noord-Holland. De provincie heeft een subsidie van ⬠300.000 verstrekt voor de ontwikkeling van de nieuwe informatievoorzieningen, die allen uiterlijk 2013 gereed zijn. De totale kosten van de plannen bedragen ruim 2,5 miljoen euro. Naast de provincie leveren ook Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en PWN een financiële bijdrage.
---