Crisisbeheersingsplannen in praktijk nauwelijks gebruikt

04/03/2010 11:21

Nicis Institute

UTRECHT, 4 maart 2010 - Vooraf opgestelde crisisplannen worden in geval van incidenten zelden volledig uitgevoerd en bieden onvoldoende aangrijpingspunten om crises te beheersen. Sterker nog: talloze incidentenevaluaties suggereren dat plannen op het cruciale moment vaak helemaal niet gebruikt worden. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot, Nicis Institute, TU Delft en de gemeente Amsterdam. Mr. Annie Brouwer-Korf, lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en voormalig burgemeester van Utrecht, neemt vandaag het eerste exemplaar in ontvangst.

Papieren plannen staan vaak ver af van de praktijk. Dat leidt ertoe dat tijdens de daadwerkelijke (operationele) voorbereiding met deze plannen weinig tot niets gedaan wordt - zeker niet in crisissituaties. "Het lage praktijkgehalte is enerzijds te verklaren doordat de opstellers van de plannen zelf vaak weinig ervaring hebben met het feitelijk bestrijden en beheersen van crises", aldus Peter van Zanten van Berenschot. "Anderzijds bestaat er bij de rampenbestrijders geen sense of urgency met betrekking tot planvorming. Zij weten dat ze in veel gevallen de plannen niet zullen raadplegen omdat de realiteit dat niet toelaat." Ook uit evaluaties blijkt dat plannen vaak pas na een crisis worden ingezien.

Centraal in het onderzoek Plannen in de praktijk, praktijk in de plannen staat de kloof tussen de plannen en de praktijk. Dit is tevens het onderwerp van een vandaag te houden seminar waar het onderzoek gepresenteerd wordt. Hamvraag is of het nut heeft geld en energie te blijven steken in planvorming als bij grote incidenten en crises steeds opnieuw duidelijk wordt dat operationele plannen niet gebruikt worden. Naast Brouwer-Korf geven onder meer hoogleraar Ira Helsloot van de VU in Amsterdam en managers van de gemeente Haarlem en Haarlemmermeer met veiligheid in de portefeuille hun visie.

De kloof tussen plan en praktijk is een bekend verschijnsel. Omdat zich relatief weinig crises voordoen, bestaat er in de wereld van de openbare orde en veiligheid en crisismanagement, anders dan in veel andere sectoren, weinig gelegenheid om écht te leren van de praktijk. De publicatie reikt plannenmakers een aantal instrumenten aan om operationele plannen te verbeteren én om de kloof tussen plan en praktijk te overbruggen.


---------------------------------------------------EINDE PERSBERICHT--------------------------------------------------------