Cacaobranche legt zich vast op 100% duurzame letters in 2012

04/03/2010 11:23

Oxfam Novib

Succes Groene Sint-campagne

Den Haag, 4 maart - Vandaag ondertekenen demissionair minister Verburg van Landbouw, cacaohandelaren, chocoladefabrikanten, supermarkten en Oxfam Novib de breed gedragen intentieverklaring voor duurzame cacaoconsumptie en -productie. Oxfam Novib is zeer tevreden over dit voornemen. De ondertekening is het directe gevolg van de succesvolle Groene Sint-campagne van Oxfam Novib in 2009. Daardoor zijn er in 2012 alleen nog maar eerlijke en duurzame chocoladeletters te koop in Nederland.

De regering erkent dat het nu tijd is om de sector te verduurzamen. De vraag naar duurzame cacao is dankzij de Groene Sint-campagne aanmerkelijk toegenomen. De verklaring maakt duidelijk welke concrete stappen er de komende jaren genomen moeten worden. Met als doel de kleine boeren in Afrika daadwerkelijk te ondersteunen. Voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk vatte het als volgt samen: Hoe bouwen we in gezamenlijkheid de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid van duurzame cacao op zodat de duizenden cacaoboeren en boerinnen hun inkomen kunnen verbeteren.

Oxfam Novib directeur Adrie Papma: "Dit is een fantastisch resultaat van onze Groene Sint- campagne. Overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties verklaren dat er in 2012 alleen maar eerlijke en duurzame chocoladeletters te verkrijgen zijn in Nederland. Verder zal in 2015 de helft van alle gebruikte cacao duurzaam geproduceerd worden. Hierdoor krijgen cacaoboeren en boerinnen in met name Afrika een beter inkomen en kans op een zelfstandig bestaan. Hiermee geven we in Nederland een belangrijk positief signaal af naar de wereldwijde cacaosector. We verwachten dat ook de supermarkten, cacaoverwerkers en chocoladeproducenten die nog niet getekend hebben, dit voorbeeld zullen volgen. Eerlijk duurt tenslotte het langst."

Honderdduizenden kleine cacaoboeren ontvangen geen eerlijke prijs voor hun producten. Al 2 jaar voert Oxfam Novib hiertegen campagne met de Groene Sint. In het in 2009 verschenen Oxfam Novib-rapport Eerlijk duurt het langst wordt duidelijk dat de grootste aanbieders van chocoladeletters weinig tot geen duurzame chocoladeletters verkopen. Van alle Nederlandse chocoladeletters in 2009 was maar 15 procent met duurzaam geproduceerde cacao gemaakt. Dat zijn 3,5 miljoen letters op een totaal van circa 23 miljoen.

Zeven winkelketens, waaronder HEMA en AH, hebben aangegeven uiterlijk in 2012 alleen chocoladeletters van duurzame cacao aan te bieden. Ruim 100.000 Nederlanders hebben op www.groenesint.nl hun steun betuigd.

Over Oxfam Novib Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.





http://www.groenesint.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,