Gemeente Wunseradiel


Eerste online bouwaanvraag in Fryslân is een feit

omgevingsloket
Bouwbedrijven nemen Omgevingsloket Wûnseradiel officieel in gebruik

Witmarsum -Een groep Friese bouwbedrijven heeft de afgelopen maand als eerste in deze provincie een bouwvergunning aangevraagd via het `Omgevingsloket online'. Dit gebeurde in de gemeente Wûnseradiel. De bedrijven konden hun digitale aanvraag mede zo snel doen omdat zij deelnemen aan het IPC-project Vernieuwende Automatisering. Een project dat innovaties binnen het MKB moet stimuleren. De coördinatie van dit project is in handen van SBR, kennisplatform voor de bouw.

"De bouwbedrijven hebben zelf het initiatief genomen en klopten bij ons aan met de vraag of hun project als pilot kon dienen. Wat ons betreft een prachtige kans om het Omgevingsloket live uit te testen. De aanvraag is overigens ook bijzonder omdat het een bouwvergunning betreft voor het eerste Passiefhuis in onze gemeente", aldus wethouder Rein Boersma van Wûnseradiel.

Passiefhuis is een zeer energiezuinige bouwwijze, die steeds vaker wordt toegepast. Boersma: "Het gaat om een woning in Witmarsum, die qua energieprestatie helemaal aansluit bij hetgeen we in nieuwbouwwijk De Dôle willen realiseren." Ook de aanvragers zijn zeer positief: "het indienen is niet moeilijk. Wie online kan bankieren, kan dit zeker ook", aldus Wybe Leenstra van het gelijknamige bouwbedrijf uit Gaastmeer.

De betrokken bouwbedrijven zijn zich zeer bewust van de mogelijkheden die verdergaande automatisering de bouwbranche kan bieden. Juist in economisch moeilijkere tijden zoals deze, moet je als bedrijf durven investeren in dit soort zaken, zo luidt hun mening. Iets wat je uiteraard als kleiner bedrijf niet alleen kunt. Daarom hebben de bouwbedrijven Leenstra uit Gaastmeer en Bootsma uit Tirns samen met vijf andere bedrijven de handen ineen geslagen. "Wij werken al een aantal jaar samen als `Plannon dealers'. Een bouwconcept dat is gebaseerd op duurzaam bouwen in een zo kort mogelijke tijd."

Digitalisatie van A tot Z
IPC staat voor InnovatiePrestatieContracten en is een stimuleringsregeling voor bedrijven die nieuwe producten willen ontwikkelen of hun bedrijfsvoering willen aanpassen. IPC Vernieuwende Automatisering is één van de drie vernieuwingsprojecten die SBR momenteel coördineert.
Het doel dat de Friese deelnemers voor ogen hebben is "het digitaliseren van het bouwproces, van A tot Z. Van het samenwerken aan gedigitaliseerde 3D-tekeningen - zo worden gezamenlijk nieuwe detailtekeningen uitgewerkt via de computer, waarmee zeer energiezuinige bouwaansluitingen kunnen worden gerealiseerd - tot en met het online indienen van bouwaanvragen."

De introductie van het Omgevingsloket online hangt samen met de komst van de Wabo, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Deze wet regelt dat particulieren én bedrijven voortaan alle vergunningen met het oog op de fysieke leefomgeving - van bouwvergunning tot milieuvergunning -digitaal via één loket kunnen aanvragen. Streefdatum voor het in werking treden van deze wet is 1 juli 2010. Vanaf dat moment kan iedereen die een vergunning wil aanvragen terecht op `www.omgevingsloket.nl'.

Geen papier meer
Het grote voordeel voor zowel particulieren als bedrijven is dat het Omgevingsloket ze papieren rompslomp en dus tijd én geld gaat besparen, legt wethouder Boersma uit. Het enige dat straks nodig is, is een internetaansluiting en een Digi D code, die online is aan te vragen via digid.nl. "Vervolgens kun je via de website van het Omgevingsloket inloggen. Dan word je stapsgewijs meegenomen langs een aantal schermen met vragen. Je vinkt de juiste opties aan, vult de benodigde gegevens in en vervolgens zijn wij aan zet."

Naast het besparen van papier biedt deze werkwijze gemeenten meer voordelen: "Het proces is veel beter te bewaken en we bouwen een digitaal archief op. Daardoor is de informatie op termijn ook veel sneller terug te vinden. Stel dat iemand een vergunning aanvraagt voor een aanpassing van een pand, bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel. Dan moeten we nu nog het papieren archief induiken om te zoeken naar voortgaande bouwvergunningen. Over enige tijd kunnen we alle informatie over een bepaald object met enkele muisklikken tevoorschijn halen."

Wat is de Wabo?
De Wabo brengt ca. 25 regelingen samen die de fysieke leefomgeving betreffen. Het gaat hierbij om bouw-, milieu-, natuur- en monumentenvergunningen, die opgaan in één vergunning, de zogenaamde Omgevingsvergunning. Zo hebben burgers en ondernemers nog maar te maken met één loket, één beschikking en één procedure. De aanvraag kan digitaal worden gedaan en behandeld.

Gratis voorlichting door het hele land
Gemeenten, provincies, Aedes, BNA, Bouwend Nederland en het ministerie van VROM lichten de markt voor over de Wabo via gratis voorlichtingsbijeenkomsten: `Winst met de Wabo'. Die vinden verspreid over heel Nederland plaats. SBR coördineert de organisatie van deze bijeenkomsten. Houd
http://www.sbr.nl/projecten-partners/projecten/winst_met_de_waboin de gaten voor actuele data, deze worden continu aangevuld.