FloraHolland


Bolbloemenbericht week 8

FLORAHOLLAND (4 maart 2010) - Het zijn mooie tijden voor de bolbloemensector momenteel. In de verslagweek trokken alle prijzen, met name onder invloed van de naderende Belgisch/Franse Grootmoederdag en de Internationale Vrouwendag, sterk aan. Maar nog mooier is het op het moment van schrijven: de prijzen swingen bij een aantal productgroepen weer eens ouderwets de pan uit en tjonge, wat is dat lang geleden...

In week 8 werden 140 miljoen bolbloemen vermarkt via de klokken en de directe afzet via FloraHolland Connect. De gemiddelde prijs eindigde op EUR 0,18 en dat was maar liefst 3 cent beter dan vorige week. Het is ook een dikke cent beter dan vorig jaar, toen twee weken voor de Vrouwendag de prijzen ook wel opliepen. Maar niet zo hoog als nu en dat bij vier procent minder aanbod.

Het prachtige open frisse weer in geheel Europa, waar menig consument de winter meer dan beu is en snakt naar een bos fleurige lente op tafel, en het feit dat de Vrouwendag nu niet in het weekend maar gunstig op de maandag valt, spelen de handel in de kaart. Er komt bij dat we met elkaar natuurlijk een prachtig product hebben welke veel consumenten automatisch doet verleiden. Vooral de producten in het wat lagere prijssegment vinden gretig aftrek. De economische tegenwind mag dan nog steeds veel consumenten parten spelen; de meesten gaan toch over tot aankoop van een bloemetje en bezuinigen op grotere zaken.

Voor de komende weken ziet het er onveranderd goed uit voor de bolbloemenafzet, mits de temperatuur zo mooi rond die 10 graden blijft. De Engelse Moederdag gaat zich laten gelden en met deze omstandigheden zal er ongetwijfeld goed verkocht worden in Oost Europa op 8 maart. Zodat in de dagen direct daarna ook de voorraden overal weg zijn en de dip tussen Vrouwendag en Engelse Moederdag mee zal vallen. Gekoppeld aan het feit dat er met de productie vrijwel overal gepiekt wordt op Vrouwendag, zal ook het aanbod waarschijnlijk dusdanig dalen dat de prijsvorming minimaal op niveau kan blijven tot de inkoop voor Engeland begint.

Tulpen
Schitterende tijden in tulpenland. Maar liefst 106 miljoen tulpen verwisselden van eigenaar voor een steeds oplopende gemiddelde prijs. Die kwam voor de gehele week uit op EUR 0,16. Een tendens die doorzet want op het moment van schrijven schieten ze ruim door het gemiddelde van EUR 0,20 heen en de spannende stilte in de afmijnzalen is oorverdovend mooi. De aanvoer ligt 4 procent hoger dan in de vergelijkbare week van vorig jaar en de prijs is gemiddeld 15 procent beter. Het feit dat enkele exporteurs er tegenwoordig zelfs in slagen om binnen 2 dagen in Moskou te staan is er debet aan dat de vraag voor Vrouwendag steeds langer aanhoudt. Met verse topkwaliteit tulpen worden consumenten ook daar blijvend gebonden aan de populaire productgroep. En het mag nog wel eens duidelijk worden herhaald wat woensdag door de vele exporteurs op de drukbezochte productbijeenkomst in Zwaagdijk werd vastgesteld: de afgelopen jaren is er een heftige strijd geweest in de verbetering van de aanvoerspecificaties van tulpen en de naleving daarvan. Veel broeiers hebben hun bedrijfsvoering en proceskwaliteit soms ingrijpend moeten aanpassen. Maar we plukken er nu met z'n allen wel de vruchten van: de tulp is een betrouwbaar product waar zowel de handel als de consument van op aan kan.
In Aalsmeer steeg de prijs vanaf maandag beneden de 3 stuivers in de loop van de week gestaag tot bijna EUR 0,19 gemiddeld op vrijdag.

In Rijnsburg begonnen we deze week met merkbaar betere prijzen en een middenprijs van EUR 0,15. Gedurende de week liep de prijs steeds verder op met op vrijdag een middenprijs van EUR 0,18 gemiddeld. De afname was graag en het veilen verliep zeer vlot vanwege de bloemenfeestdagen. Alle tulpen werden zeer goed betaald. Zware exclusieve soorten waren in trek. Extra leuke uitschieters deze week waren `Red Princess' voor EUR 0,51 en `Thule exotic' voor EUR 1,22.

In Naaldwijk kwamen bijna 9 miljoen tulpen op de klok. Dat was in 2 jaar tijd niet voor gekomen. En ook een middenprijs van EUR 0,17 deed de grootste pessimisten de mond snoeren. De Russische vrouwen stuwden de prijzen naar ongekende hoogte. De gemiddelde parkiet bracht rond de EUR 0,29 op. Andere exclusieven zoals 'Antarctica', 'Rambo' en 'Rosario' maakten gemiddeld tussen de EUR 0,30 met uitschieters naar ruim het dubbele. Maar ook soorten als 'Margarita', 'Strong Gold' en 'Ad Rem' scoorden vrijdag ruim 2 dubbeltjes.

Lelies
Ook de leliemarkt profiteert nog steeds zeer goed van met name de Oost-Europese vraagmarkt. Zoals eerder genoemd, het feit dat exporteurs er in slagen om binnen 2 dagen in Moskou te staan maakt dat ook met kakelverse lelies de veeleisende Russen kunnen worden voorzien. De meeste lelies voor Rusland zijn natuurlijk al (veel) eerder ingekocht maar alle kleine beetjes helpen en het zorgt voor een langduriger opleving van de vraag.

In Aalsmeer was met name bij de Orientals deze week duidelijk de invloed van de Vrouwendag waarneembaar. Vooral zware Oriental-lelies werden in de eerste helft van de week fors betaald. Op donderdag en vrijdag lag de prijs een stuk lager, zeker bij roze was dit het geval. De lichtere kwaliteit lelies werden de gehele week aanmerkelijk minder betaald. De gemiddelde prijs lag maandag met EUR 0,94 het hoogst en vrijdag met een nog altijd mooie EUR 0,83 het laagst. Het meest werd deze week neergeteld voor partijen 'Universe' die tot EUR 3,05 op brachten. De aanvoer in de veilgroep Longiflorum was deze week behoorlijk. Met name het aandeel in de aanvoer van import Longiflorum was weer stevig. Maandag lag de gemiddelde prijs met ruim 9 stuivers het hoogst en vrijdag met krap 4 dubbeltjes het laagst. 'White Heaven' bracht tot boven de 7 dubbeltjes op en de roze cultivars over het algemeen nog wat meer. De veilgroep LA/Aziaat had deze week wederom een lage aanvoer. De prijsvorming is in deze veilgroep over het algemeen gewoon goed te noemen. Maandag lag de gemiddelde prijs het laagst met EUR 0,44, woensdag en vrijdag met ruim
2 kwartjes het hoogst. Rood liet deze week een prima opleving in prijs zien. Ook zwaar geel, wit, crème en roze bracht regelmatig meer dan EUR 0,75 per steel op.

In Naaldwijk deden de Aziaten het met een middenprijs van EUR 0,47 niet verkeerd deze week. Alle kleuren waren zeer in trek behalve rood. 'Solfarino' ging rond de EUR 0,30 en 'Monte Negro' tussen de 3 en 4 dubbeltjes. De LA-Hybriden sprongen qua aantallen én prijzen flink omhoog. Van 257.000 vorige week naar 345.000 stuks deze week en van 40 naar 50 cent gemiddeld. Zalm-teinten en enkele rode soorten stonden wel onder druk. Zwaar geel, oranje en roze gingen dubbeltjes duurder. 'Trebbiano' tot EUR 1,15 ; 'Royal Fantasy' tot EUR 1,16; 'Brindisi' tot EUR 0,75; 'Litouwen' tot EUR 0,92 en 'Bussetto' to EUR 0,82. Prachtig om weer mee te maken.

Na vele magere weken bij de Longiflorum, profiteerde ook deze groep van de grote vraag naar Lelies. De aanvoer was gelijk aan vorige week maar de prijs steeg met bijna een dubbeltje naar EUR 0,46 gemiddeld. De 1-pitters stegen met 8 centen, de 2+ pitters met maar liefst 2 dubbeltjes en de 3- pitters eveneens met 8 centen. De Orientals, de lelie-bij-uitstek voor deze feestdag, groeide met 130.000 stelen naar
897.000 stelen deze week. Een prima piekmoment van de aanvoerders. De toch al niet slechte middenprijs van EUR 0,80 vorige week groeide verder uit naar een prijs om van te dromen. Maar liefst EUR 1,03 gemiddeld voor een steel deze week! Dinsdag was het de topdag van de week met gemiddeld zelfs EUR 1,11. Menig mens moet toch even diep in zijn geheugen graven, op zoek naar dit soort dagen. Het zware slag in alle kleuren gingen vaak in grote transacties van de hand.

Ook in Rijnsburg zien we bij de nodige producten de prijzen oplopen. Bij de Oriental-hybriden werden vooral de zware sorteringen goed betaald. Prijzen van boven de 2 euro kwamen hierbij voor. Qua aanvoer bleven vooral de Aziaten en Oriental-hybriden nogal achter. In totaal werd er ruim 16 procent minder Lelies in Rijnsburg aangevoerd, maar viel de middenprijs wel EUR 0,18 hoger uit. Bij de Oriental-hybriden was deze week het soort `Willeke Alberti' één van de populairste cultivars. `Busseto' en `Trebbiano' namen deze rol voor hun rekening bij de LA- Hybriden.

Freesia's
De aanvoer van freesia's steeg met 30 procent ten opzichte van vorige week en de gemiddelde prijs steeg desondanks met een stuiver tot nu EUR 0,21 voor de enkelbloemigen en EUR 0,22 voor de dubbele varianten. Ook hier dus beste prijzen. In totaliteit werden ruim 5 miljoen enkelbloemigen aangevoerd en bijna 1,7 miljoen dubbele cultivars. In Naaldwijk doen de Freesia's het al het gehele jaar goed en zo ook in deze week. De 2,5 miljoen stelen werden voor een middenprijs van 0,23 vermarkt. Uitschieters waren de dubbele 'Blue by You' en de oranje-rode 'Grandeur' met gemiddeld een halve euro. Maar ook een bos van de enkele 'Ambiance' en de 'Red Passion' hadden met een prijs van rond de EUR 3,- dezelfde waarde als een uur parkeren in het centrum van Moskou.

Irissen
De Irissen maakten een kleine stuiver meer dan vorige week en eindigden nu op EUR 0,15 bij een aanvoer van bijna 4 miljoen stuks. Mooie prijzen bij een grote aanvoerpiek. Er was sprake van bijna een verdubbeling met vorige week vergeleken. De verwachtingen zijn hoog gespannen richting de Engelse Moederdag omdat de UK nog steeds het Irisland bij uitstek is.

Calla
Vrijwel precies een miljoen Calla's werden nu vermarkt voor EUR 0,44 voor de enkelbloemigen, hetgeen een klein dubbeltje hoger was dan vorige week bij 10 procent aanvoertoename. Vorig jaar deden ze het een stuiver beter maar nu staan er dan ook

40 procent meer in de vergelijkbare week.

Amaryllissen
Het Amaryllisaanbod was stabiel met vorige week op bijna 600.000 stuks. Toen deden ze EUR 0,47 en nu bijna 3 kwartjes, een mooie impuls.

Hyacinten
De snijhyacintenaanvoer nam concernbreed toe met bijna 10 procent in vergelijking met vorige week. De prijs liep lekker op naar bijna 3 dubbeltjes. Vorig jaar stond er 11 procent meer (!) en deden ze gemiddeld 2 dubbeltjes. Eindelijk wordt de markt dus wat gezonder en daar is met smart op gewacht.

Ook in Rijnsburg heeft de Grootmoederdag in Frankrijk en België over het algemeen een zeer positief effect op de prijzen van de voorjaarsproducten hyacint en narcis. Zo ook dit jaar. We zagen de gemiddelde afname per transactie gedurende de week toenemen. Hadden we vorige week een aanvoer van ruim 650.000 stuks met een middenprijs van EUR 0,22, deze week zien we een stijging in aanvoer van ruim 14 procent met een gemiddelde prijs van EUR 0,31.
Vergeleken met de middenprijs van vorig jaar praten we nu over een gemiddelde prijs die bijna op het drievoudige daarvan uitkomt. Vooral de zware witte soorten, zoals `Aiolos' en `Top White' brachten regelmatig meer dan 5 hele mooie dubbeltjes op.

In Naaldwijk gingen de hyacinten vorig jaar in week 8 volledig de 'kuikenbak' in maar nu lijkt de markt goed aan te trekken voor deze voorjaarsruiker. De 230.000 stelen werden voor gemiddeld EUR 0,28 verkocht en dat is acceptabel. Te meer als we zien dat vorig jaar het aantal stelen slechts iets hoger lag maar de middenprijs op 12 centjes bleef steken. Wie weet wat voor moois de hyacint ons de komende weken gaat brengen?!

Narcissen
De narcissenaanvoer ging met 35 procent omhoog tot een kleine 4 miljoen stelen die gemiddeld ruim EUR 0,15 deden. De aanvoer ligt ruim
25 procent lager dan vorig jaar in de vergelijkbare week en de prijzen zijn concernbreed 2 cent hoger.

De grootste veilplaats voor narcissen in Rijnsburg noteerde alleen maar oplopende prijzen gedurende de week. Prijzen tot EUR 0,21 op vrijdag voor een `Carlton' waren zeker geen uitzondering en dat is veel geld. De aanvoer bedroeg bijna 1,4 miljoen stuks. Op donderdag ging meer dan de helft van de karren in één keer van de hand. Met een gemiddelde prijs van EUR 0,16 en prijzen die per dag opliepen was het goed toeven in de narcissenmarkt.

Bol op Pot
De aanvoer bolbloemen op pot was in Naaldwijk deze week het dubbele van dezelfde week vorig jaar. Vooral de aantallen hyacint welke 147 procent stegen droegen hier aan bij. Ook van de narcis (62 procent) en Muscari (+109 procent) stond behoorlijk wat meer. De aankomende Vrouwendag zorgde voor een lichte opleving van de markt en vooral de arrangementen werden goed gewaardeerd. Door de omslag in het weer was de prijsvorming van de narcis Tète à Tète naar EUR 0,67 niet slecht bij een aanvoerstijging van ruim 5 procent. Hyacint-op-pot bleef moeilijk qua prijsvorming. Deze grote hoeveelheden kan de markt nog steeds niet aan en de middenprijs zakte naar EUR 0,37. Muscari leefde weer wat op in prijs maar de aanvoer van witte cultivars nam dusdanig toe dat prijserosie hierop volgde. Tulpen gemengd worden al weken goed gewaardeerd bij een stabiel aanbod.