Rijksvoorlichtingsdienst

Burgernet wordt landelijk ingevoerd

De komende twee jaar wordt Burgernet landelijk ingevoerd. Daarvoor is 4 miljoen euro uitgetrokken.

Met Burgernet kan de politie het publiek betrekken bij een zoekactie naar een verdachte, een voertuig of een vermist persoon. De deelnemers krijgen een ingesproken mededeling over een gezocht persoon of voertuig te horen op hun vaste of hun mobiele telefoon, of ze krijgen een sms-bericht. Als zij vervolgens iets zien of horen dat overeenkomt met het signalement, bellen zij direct naar een gratis telefoonnummer in de meldkamer van de politie. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken. Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers weer een bericht met informatie over het resultaat.

Tussen november 2008 en mei 2009 is een proef met Burgernet gehouden in vijf politieregio's (Utrecht, Hollands-Midden, Haaglanden, Friesland en Gelderland-Midden) waaraan negen gemeenten meededen (Breukelen, Dantumadiel, Delft, De Ronde Venen, Ede, Gouda, Leeuwarden, Maarssen en Nieuwegein). Begin dit jaar zijn ook Barneveld, Nijkerk, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen met Burgernet gestart.

De resultaten van de proef zijn goed. Mensen willen graag meedoen om op die manier een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid. Bijna niemand haakte af en 97 procent van de deelnemers wilde ook na afloop van de proefperiode blijven meedoen.

Burgernet is in de proefperionde ongeveer 200 keer ingezet. In alle deelnemende gemeenten heeft het inzetten van Burgernet tot aanhoudingen en/of belangrijke informatie voor de opsporing geleid. In bijna 10 procent van die acties heeft informatie van een Burgernetdeelnemer bijgedragen aan het aanhouden van een verdachte of het opsporen van een vermiste. Naast een bijdrage aan directe opsporing heeft Burgernet ook tot informatie voor de opsporing geleid. In totaal had 41 procent van de acties effect, wat wil zeggen dat er één of meer reacties van deelnemers zijn ontvangen en/of er sprake is van een opsporingssucces.

Burgernet is door de betrokken gemeenten meegenomen in het lokale integrale veiligheidsbeleid als een concrete vorm van burgerparticipatie. Burgernet heeft, naast harde opsporingsresultaten, aantoonbaar effect op het verbeteren van het veiligheidsgevoel van mensen. De Burgernetdeelnemers willen een actieve bijdrage leveren aan veiligheid en zien dat ook als een eigen verantwoordelijkheid. De tevredenheid over de politie is door de bijdrage aan Burgernet waarneembaar gestegen.

Het Burgernetsysteem is (technisch) tevens geschikt om in de geïntegreerde meldkamer van politie, brandweer en ambulances te functioneren. Technisch kan Burgernet dus ook gebruikt worden voor inzet door brandweer of geneeskundige diensten, bijvoorbeeld voor alarmering voor gevaarlijke stoffen of vervuild zwemwater.

Dit jaar en volgend jaar zal Burgernet worden ingevoerd bij alle regionale politiekorpsen en in minstens 50 gemeenten. Daarvoor is 4 miljoen euro beschikbaar. Na 2011 kunnen meer gemeenten zich aansluiten, aangezien de technische voorzieningen in de meldkamers van de politie dan al aanwezig zijn.

Noot voor redacties (