Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van de leden Ferrier en Haverkamp (beiden CDA) over Uganda

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Ferrier en Haverkamp (beiden CDA) over Uganda

Kamerbrief | 4 maart 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ferrier en Haverkamp (beiden CDA) over een `anti-homoseksualiteitswet' in Uganda. Deze vragen werden ingezonden op 31 december 2009 met kenmerk 2009Z25471. Door diverse relevante ontwikkelingen in Uganda en de reacties van de internationale gemeenschap daarop, heeft de beantwoording langer geduurd dan de daarvoor gestelde termijn

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Ferrier en Haverkamp (beiden CDA) over Uganda.

Vraag 1

Hebt u kennis genomen van de visie op homoseksualiteit van politici in Uganda? 1

Antwoord

Ja

Vraag 2
Wat is uw oordeel over het voorstel van het Zweeds EU-Voorzitterschap om de ontwikkelingssamenwerking met Uganda op te schorten naar aanleiding van wetsvoorstellen om op homoseksualiteit de doodstraf te laten volgen?

Vraag 3
Bent u voornemens de oproep van Zweden te volgen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Op welke manier oefent de Nederlandse regering druk uit op de Ugandese regering om duidelijk te maken dat het aannemen van deze wet schending van mensenrechten zou betekenen?

Antwoord

De ontwikkelingssamenwerking met Uganda opzeggen is niet aan de orde. Het wetsvoorstel is ingebracht door één parlementslid en ligt momenteel ter behandeling in het Ugandese parlement. De Ugandese regering heeft nog geen officieel standpunt ingenomen. Wel heeft President Museveni aangegeven dat de zorgen van donoren moeten worden meegewogen in het debat dat over deze kwestie moet plaatsvinden.

Ik heb op 5 februari jl. een brief gestuurd aan mijn Ugandese ambtsgenoot. In deze brief spreek ik, als mede-initiatiefnemer van de "UN declaration on sexual orientation and gender identity", mijn grote zorg uit over de implicaties van dit wetsvoorstel. Voorts heb ik aangegeven dat dit voorstel door het discriminerende karakter strijdig is met de mensenrechten. Tijdens een bezoek van de Ugandese minister van Regionale Samenwerking aan Nederland op 17 februari jl. is deze zorg nogmaals besproken.

De Nederlandse ambassade in Kampala volgt de kwestie nauwgezet, onderhoudt contact met verschillende relevante Ugandese ngo's en ondersteunt hen financieel en politiek in hun strijd voor gelijke rechten voor homoseksuelen.

Op 3 december jl. is een EU-démarche uitgevoerd bij de waarnemend minister van Buitenlandse Zaken. Daarbij zijn de ernstige zorgen geuit, die binnen de EU bestaan over de voorgestelde wetgeving. Tevens is Uganda op zijn verplichtingen gewezen onder de door dat land geratificeerde verdragen op mensenrechtengebied. In een gesprek met de Ugandese minister van Buitenlandse Zaken op 21 januari jl., in het kader van de artikel 8-dialoog van de EU met de Ugandese regering, hebben de EU-ambassadeurs opnieuw hun zorg onderstreept over de gevolgen voor de bescherming van de rechten van de mens en fundamentele vrijheden die invoering van de wet zou hebben.


1 RTL nieuws, 29 december 2009