Toetsingscommissie oordeelt over Maleisisch houtcertificatiesysteem

04/03/2010 12:20

Stichting Milieukeur

TPAC oordeelt: MTCS conform, maar besluit van Minister nodig over risico van bosconversie

De Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) oordeelt dat het Maleisische certificatiesysteem MTCS conform is aan de Nederlandse Inkoopcriteria. TPAC had tot voor kort de serieuze zorg dat gecertificeerd hout vermengd zou kunnen worden met conversie- of plantagehout.

Voor het Maleisische schiereiland werd deze zorg eind 2009 door MTCS weggenomen door een speciale codering van dit hout in de handelsketen verplicht te stellen. Deze week is deze verplichting ook van kracht geworden voor de Maleisische staten op Borneo, Sabah en Sarawak. Daarmee heeft MTCS aan alle voorwaarden van TPAC voldaan. MTCS krijgt daarom het eindoordeel 'conform' en voldoet aan de Nederlandse Inkoopcriteria.

Een belangrijk punt is echter dat het gecertificeerde bosareaal in Maleisië niet bestand is tegen politiek-geïnitieerde conversie voor de aanleg van (hout)plantages of infrastructurele werken. "Dit is het certificatiesysteem echter niet aan te rekenen", zo stelt TPAC-voorzitter Udo de Haes, "het besluit tot conversie wordt namelijk op politiek niveau genomen en niet door de gecertificeerde bosbeheerder. Het past TPAC als technische commissie daarom niet om over deze door de politiek geïnitieerde en goedgekeurde conversie een oordeel te vellen", aldus de voorzitter. "Dat oordeel, inclusief eventuele consequenties voor het duurzaam inkoopbeleid, is aan de Minister van VROM." Los daarvan heeft de Commissie Minister Huizinga geadviseerd om het onderwerp met prioriteit in internationaal overleg aan de orde te stellen.

Rapporten

De Commissie brengt een publiek rapport en een forum rapport uit over de toetsing van MTCS. Het laatste bevat de reacties die de commissie heeft ontvangen op haar stakeholder forum en informatie over de wijze waarop deze zijn meegewogen in het eindoordeel. Beide rapporten zijn vanaf maandag 8 maart te downloaden van de TPAC website.

De toetsing van TPAC heeft alleen betrekking op het hout dat afkomstig is uit bossen die gecertificeerd zijn tegen MTCS standaard MC?(2002). Ook moeten de certificaten uitgereikt zijn onder de nieuwe MTCS structuur waarbij certificeerders onafhankelijk geaccrediteerd zijn. Dit is ook het hout dat gerechtigd is het PEFC label te dragen.

Overige toetsingen

Naast MTCS heeft de Commissie ook het internationale koepelsysteem PEFC Internationaal getoetst. Hierover zal de Commissie op korte termijn berichten. In de afgelopen anderhalf jaar heeft de Commissie de volgende systemen conform beoordeeld: FSC Internationaal en de PEFC-landensystemen van Finland, Zweden, Duitsland, België en Oostenrijk.

('Bosconversie' is het omzetten van natuurlijk bos in andere vormen van landgebruik.)

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.tpac.smk.nl